ВЕЛЕОБРТ: КУРДИ ПРЕЛАЗЕ НА АСАДОВУ СТРАНУ ПОСЛЕ ТУРСКЕ ОФАНЗИВЕ И ТРАМПОВЕ ИЗДАЈЕ

Снаге сиријске владе ушле су у Тал Тамр, град на северу земље у близини границе са Турском, да би се, како је јутрос јавила сиријска новинска агенција, "супротставиле турској агресији". 


Становници Тал Тамра, који се налази на око 20 километара од границе са Турском, поздравили су долазак сиријских снага. 

У извештају се не наводи из које области је сиријска војска дошла у тај град. 

То се дешава након што су сиријски Курди објавили да ће радити са централном владом у Дамаску на одбијању турске офанзиве на северу Сирије. 

У тој великој промени савезника, како преноси АП, курдске снаге ће се разместити "раме уз раме" са владиним трупама дуж сиријске границе. 

То је саопштено неколико сати пошто су званичници САД рекли да ће америчке трупе напустити север Сирије, због "хаоса који је изазвала турска офанзива". 

Претходно је председник САД Доналд Трамп наредио својим трупама да се повуку, што су курдски савезници видели као издају. 

Глас Америке је, позивајући се на курдске званичнике, пренео да ће сиријска влада распоредити своје војнике уз границу са Турском како би помогла сиријским Курдима да се изборе са турском војском. 

Договор Курда, Сирије и Русије која је главни савезник сиријске владе, десио се четири дана пошто је Турска почела офанзиву на северу Сирије - одмах након што су САД повукле своју војску. 

"Како би напади били спречени, постигнут је договор са владом у Сирији чија је дужност да штити своје границе и суверенитет земље, да сиријска војска уђе на север и распореди своје снаге уз границу са Турском", наводи се у саопштењу Курда.

Курди кажу да ће комплетна војска бити распоређена у наредна два дана. 

Амерички председник Доналд Трамп је у недељу наредио да се из Сирије повуку и преосталих 1.000 америчких војника јер би било "јако паметно, за промену" да Америка не учествује у сукобу између Турске и Курда. Трамп је најавио и санкције Турској. 

Сиријски Курди кажу да су их САД потпуно изневериле, будући да су се раме уз раме борили са њима против Исламске државе, у оквиру Сиријског демократског фронта. 

"Желимо да нађемо решење... али видите шта се дешава, а они нас не подржавају. Не треба никоме да верујемо и треба да се ослонимо на себе. Сваки Курд треба да носи оружје и да буде спреман", рекао је надлежни за курдску одбрану у граду Кобани, Исмат Шеих Хасан. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар