ДЕЧАК ПЛАКАО И МОЛИО ГА ДА СТАНЕ: ЕВО ШТА ПИШЕ У ПРЕСУДИ ПЕДОФИЛУ ГОРАНУ ЈЕВТИЋУ

Глумац Горан Јевтић (41) провешће десет месеци иза решетака због оптужби да је починио недозвољене полне радње над малолетником Л. К. Одлуком суда, Јевтић казну неће моћи да служи у свом стану, већ ће морати у затвор. 


Више тужилаштво у Сомбору које је одлучивало о жалбама браниоца осуђеног глумца Горана Јевтића и Основног тужилаштва у Сомбору на пресуду од десет месеци кућног затвора без електронског надзора, усвојило је једино жалбу тужилаштва. 

На жалбу бранилаца закључено је да је неоснована. Усвојена жалба односила се на казну која је изречена Јевтићу, наводећи се да санкција није у довољној мери адекватна, а пре свега јер Јевтићу није одређена мера безбедности приближавања и комуникације са оштећеним дечаком. 

У образложењу пресуде наводи се, како сазнајемо, да је на основу налаза и мишљења вештака, с обзиром на животну доб, као и његову ранију позицију у позоришту и заинтересованост за глумачки свет и претходна пријатна искуства са познатим глумцима, дечак није могао да предвиди да ће му се десити непријатна ситуација са Јевтићем. 

Такође, утврђено је да су наводи жалбе осуђеног глумца да је дечак дошао сам за њим у тоалет, јер и сам пристанак на обљубу код кривичног дела обљуба над немоћним лицем, па и давањем иницијативе у том смислу не искључује постојање овог кривичног дела. Утврђено је да је учинилац овакве врсте дела одговоран и када није сигуран да је особа према којој предузима дело услед психичке немоћи способна да изрази своју вољу у погледу полног односа, али је свестан те могућности и поред тога врши обљубу. Такође, установљено је да за вршење кривично дело недозвољене полне радње није неопходна употреба силе, већ је довољна и сила слабијег интензитета да би извршилац могао да предузме и изврши радње којима ће задовољити своју полну похоту. 

Виши суд у Сомбору такође је утврдио да је првостепени суд правилно констатовао чињеницу да неспособност за пружање отпора не мора да буде апсолутна и да учинилац не мора применити принуду како би извршио чин обљубе. У конкретном случају, дечак који је оцењен као "пасивно зависна особа" у односу на Јевтића, био је неспособан да се адекватно одбрани. Његова физичка неспособност да пружи отпор била је проузрокована страхом и несразмерним узрастом и развијеношћу у односу на Јевтића, због чега су тај страх и дечаков узраст довели до тога да је он био онемогућен да реагује, због чега је почео да плаче и моли да Јевтић престане са својим прљавим намерама. 

Када је у питању изречена казна, суд је оценио као отежавајућу околност да је оштећени у време ситуације са Јевтићем био малолетан, стар 16 година, као и то да се дело десило на јавном месту. Из тог другостепени суд сматра да је нужно и неопходно да се Јевтићу изрекне безусловна казна затвора од десет месеци, као и да се једино са њом може остварити општа сврха кажњавања. Поред тога, другостепени суд одредио је и меру забране приближавања и комуницирања са дечаком од шест месеци. 

Извор: blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар