ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ РАК: САМО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ПОПИЈЕНО НА МИЛИОНЕ КУТИЈА РАНИСАНА

Грађани Србије попили су током прошле године 3,1 милион кутија ранитидина и ранисана и није чудо што је завладала општа паника после јучерашњег повлачења с тржишта омиљеног лека који регулише тегобе у желуцу. 


Разлог за уклањање тачно одређених серија тих медикамената из апотека је појава нечистоће Н-нитрозодиметиламина (НДМА), за коју се појавила информација да је потенцијално канцерогена. 

Ипак, како кажу стручњаци, пацијенти не треба да паниче јер на тржишту има довољно замена или чак истих лекова, нити треба да брину да ће добити рак - таблете су повучене из предострожности. 

Нису грађани Србије једини који су остали без својих лекова које су набављали без рецепта, већ је иста ситуација у целом свету после упозорења на нечистоће Америчке управе за храну и лекове, Европске агенције за лекове и осталих глобалних сличних институција. 

Досад, како наводе у српској Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) не постоји ниједна студија нити је игде пријављено да НДМА угрожава здравље. 

"Углавном се у Индији производе ти лекови за највеће глобалне фармацеутске куће. Управо оне су упозориле надлежне институције, укључујући и српске, да су се у одређеним серијама појавиле нечистоће НДМА у активној супстанци и да их из предострожности повлаче с тржишта", објашњавају из АЛИМС и додају да, засада, не постоји ниједна студија нити пријава на нежељено дејство ранитидина и ранисана. 

"Наравно, та нечистоћа уопште не би требало да се нађе у леку и АЛИМС у сарадњи са свим глобалним агенцијама прати ситуацију. Пацијенти уопште не би требало да брину јер се у домаћим апотекама налази доста замена за ове лекове", навели су они. 

Прим. др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у једном београдском дому здравља, каже да су "и код њих повучене све ампуле ранитидина, као и да су обавештени да тих лекова неће бити ни у апотекама". Она не зна да ли су они потенцијално канцерогени јер нема доказа за то. 

"Није ми јасно због чега се лекови повлаче с тржишта. Они спадају у такозване х2 блокаторе и сузбијају претерано лучење желудачне киселине. Могу да их користе сви они који имају проблем с горушицом, ако осећају печење иза грудне кости или имају чир на желуцу или танком цреву. Са друге стране, на тржишту је доста замена за ранитидин и ранисан", навела је др Димитријевић. 

Извор: srbijadanas.com

Нема коментара:

Постави коментар