БРИСАЊЕ ИЗ РЕГИСТРА: ПРЕПОЛОВИЋЕ СЕ БРОЈ РЕГИСТРОВАНИХ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА

У Србији је регистровано 113 партија, а представника у републичким, градским и општинским парламентима има тек њих тридесетак. Према подацима са сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе, чак 72 странке заступају права мањина. 


Број политичких организација вероватно ће бити преполовљен када заживи нови закон о политичким странкама који треба да буде усвојен до краја године. Он, наиме, предвиђа да ће политичке организације које не учествују на изборима током осам година, не бирају руководство на време, или се представници не састају према правилима утврђених статутом, бити брисане из регистра. 

Наиме, на списку странака и даље, на пример, "живе" Уједињени региони Србије, чији је лидер Млађан Динкић годинама у политичкој пензији у нашој земљи. На телефоне најмање десетак партија са списка нико се не јавља, а на адресама које су навели одавно их нема. Према важећим решењима, странка се брише из регистра тек ако у Министарство државне управе пошаље решење о гашењу. 

Новине у закону односе се и на мањинске партије, те се предвиђа да назив странке националне мањине мора да садржи јасну одредницу народа чије интересе представља. У јавности се, поготово када се ближе избори, често води полемика да ли странке заиста и заступају ове народе, или је "брига" за мањине само параван за регистровање под лакшим условима и улазак у парламент без цензуса, већ правилом природног прага. 

У нашој земљи постоји чак седам странака које заступају Русе (по последњем попису у нашој земљи их има 3.247), две које се боре за права Грка (725 их живи овде) и по неколико "представника" Бугара, Влаха, Албанаца, Мађара, Буњеваца, Црногораца, Горанаца... Ту су и републиканци, зелени, монархисти... 

ИЗ ЗАТВОРА 

Занимљиво је да је председник партије "Динара-Дрина-Дунав", Томислав Бокан, странку водио из кућног притвора у Новом Саду на који је осуђен због трговине утицајем. Он је најавио да ће наредне године учествовати на изборима. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар