МЛАДИ У СРБИЈИ ВИШЕ ЗА РУСИЈУ НЕГО ЗА ЕУ

Mлади у Србији сматрају да би Србија приликом креирања спољне политике више требало да се ослања на Русију него на Европску унију, показују подаци Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Србији. 


Аутори истраживања, Кровна организација младих у Србији (КОМС), напомињу да је важно истаћи да је проценат одговора оних који мисле да би Србија требало да се ослања на Русију у спољној политици порастао за више од пет одсто, па је тако сада међу младима у Србији доминантно мишљење да би Србија требало највише да се у спољној политици ослања на Русију (32,7%).   

На другом месту после Русије налази се ЕУ (21%), па САД (5%). 

У КОМС-у наводе да је ово поглавље указало на вредности које негују млади у Србији.

Међу младима расте подршка ставовима да је Србији потребан лидер и јак вођа кога ће народ следити и више од половине младих има такав став. Такође, ово поглавље је указало на тенденцију пораста негативних ставова младих према ЕУ и европским интеграцијама Србије. 

У истраживању се показало да су резултати у погледу ослањања на ЕУ опали у сразмери са опадањем подршке уласку Србије у ЕУ. 

У поређењу са претходним годинама, настављен је тренд пада подршке уласку Србије у ЕУ, а ове године млади у Србији виде Русију као земљу у односу на коју би Србија требало да креира спољну политику и на коју би требало да се ослања. 

Уколико се упореде резултати са прошлогодишњим, види се да је број младих који подржава улазак у ЕУ опао за скоро пет одсто.

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар