КОШТУНИЦА И ДАЉЕ ТРН У ОКУ АМЕРИКАНЦИМА: ОПТУЖУЈУ ГА ЗА ПАЉЕЊЕ АМБАСАДЕ

Бивши заменик америчког амбасадора у Београду, Џенифер Браш, тврди да је главни кривац за напад и паљење америчке амбасаде 2008. године у Београду тадашњи премијер Србије, Војислав Коштуница, јер је, како истиче, био обавештен о нападу, али је полицији издао наређење да не реагује.  


"Није било никакве реакције, што нас је запањило. Касније сам од очевидаца сазнала да је тадашњи премијер Војислав Коштуница током напада присуствовао служби у Храму Светог Саве, где је примио информацију о нападу на америчку амбасаду. Његов одговор је био отприлике: 'Немојте реаговати'. Значи, Коштуница је дао наређење полицији да не предузме ништа", изјавила је Брашова за Глас Америке. 

Она је оценила да је у реду то што се неколицини тадашњих полицијских званичника припрема суђење у Београду, али је поновила да је "главни кривац, одговоран што се напад уопште десио, тадашњи премијер Војислав Коштуница". 

Џенифер Браш наводи да то што за напад још нико није одговарао указује на, како тврди, неспремност Владе Србије да реши случај који се већ 11 година одлаже. 

"Почело је са администрацијом премијера Коштунице, преко администрације Демократске странке Бориса Тадића, иза којих су дошли Томислав Николић и Александар Вучић. Значи реч је о низу политичких странака које нису предузеле никакве кораке у вези са овим међународним прекршајима", рекла је Брашова. 

Бивши заменик амбасадора истакла је да је заштита страних дипломатских објеката и дипломатског особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница, и додала да је безбедносно особље амбасаде одржавало врло добре односе са српском полицијом и са српским специјалцима. 

Некадашње здање америчког дипломатског представништва у улици Кнеза Милоша у Београду запаљено је током протеста "Косово је Србија" фебруара 2008. године, неколико дана пошто је Косово прогласило независност од Србије. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар