ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: ВУЧИЋ ЈЕ РЕКАО ДА СЕ ЗАНОСИМО ИДЕЈОМ ДА ЈЕ КОСОВО НАШЕ

Владика Григорије изјавио је да од Александра Вучића, када је дошао у Патријаршију, где је заседао Сабор Српске православне цркве, није имао прилику да чује како гласи његов план о Косову нити је то чуо било ко други међу присутнима у сали у којој се одржавао састанак. 


Владика Григорије је испричао да је Вучић рекао да је "током вишегодишњих преговора, супротстављену страну успео навести на правац против којег је она била од самог почетка, али да су опструктивним деловањем које је долазило из домаће средине ти преговори кренули у лошем правцу за нас". 

"Председник је нагласио и то да смо ми своју историјску шансу прокоцкали и да се можемо заносити још неко време идејом да је Косово наше, а да ће нас потом једног јутра неко пробудити и саопштити нам отрежњујућу истину, као што је било и у случају са Црном Гором", рекао је владика Григорије. 

"Албанска страна, додао је, има неприкосновену помоћ западних земаља, а преговори су се претворили у истинско мучење будући да током разговора неретко падају и грубе речи, и све у свему питање је, по његовим речима, само времена где ће и на који начин тај болни чир да пукне", пренео је владика Григорије шта је још говорио Вучић на његово питање да ли има неки план о томе како изаћи из тренутне ситуације када је реч о Косову и Метохији. 

Владика Григорије је рекао да је део разговора протекао у форми нормалног дијалога, "међутим, касније се све претворило у напад на владику рашко-призренског Теодосија". 

"То не само да није био дијалог него је једноставно био напад без икаквог основа, којем ту свакако није било места. Владика Теодосије је још једном показао задивљујуће стрпљење и смирење, иако је састанак отишао у погрешном правцу и разговор је, по мом мишљењу, изгубио сваки смисао", рекао је владика Григорије. 

Владика Григорије је навео да је неколико епископа, међу којима је и он, присуствовало том састанку највише због епископа рашко-призренског, њиховог брата у Христу, управо зато што је тема била област у којој он управља Црквом. 

"Нисмо могли, дакле, да не присуствујемо састанку, како због теме о којој је на том састанку требало да се говори тако и због владике Теодосија, који је носилац највећег терета, питања опстанка нашег народа на Косову и Метохији", рекао је владика Григорије. 

Он је навео да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије "као мудри старац, покушавао све време да разговор врати на прави пут, смирено говорећи председнику Вучићу да смо ту да мирно разговарамо, служећи се аргументима, те да ствари не треба да доживљава у толикој мери лично". 

Према речима владике Григорија, и друге владике су постављали питања и износили своје мишљење "у виду похвала и критика". 

"На крају се све ипак некако привело крају, али без јасног исхода, закључака и без изнесеног плана који би требало да понуди конкретно решење и излаз из тренутне ситуације на КиМ", рекао је владике Григорије. 

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар