НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ: РАДОВАН КАРАЏИЋ ОСУЂЕН НА КАЗНУ ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је казну доживотног затвора бившем председнику Републике Српске, Радовану Караџићу. 


Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна од 40 година неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична. Претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу, које је наследник Хашког трибунала, почело је у 14 сати читање другостепене пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, а пренос за медије почеће са 30 минута одлагање из "оперативних разлога". 

Пресуду чита председник Жалбеног већа, португалски судија Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса. Остали чланови већа који су учествовали у доношењу ове одлуке су судије Вилијам Секуле из Танзаније, Ванг Јоенсен из Данске, Хозе Солаес из Шпаније и Грасијела Сантана из Уругваја. 

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу одбило је све жалбене наводе Радована Караџића који се тичу осуда за нападе на Сарајево и Сребреницу. Одбрана Радована Караџића није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за "терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ", рекао је председник Жалбеног већа, Ван Јосен. "Одбрана није успела да докаже да је веће донело погрешне закључке у пресуди у којој је осуђен за злочине у 20 босанских места", рекао је председник Жалбеног већа. Жалбено веће одбацило је жалбу одбране да је суђење било неправично. 

Караџића је у марту 2016. године судско веће Хашког трибунала осудило на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године. 

Извор: politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар