НЕМА ПРЕДАЈЕ: ДВЕ ТРЕЋИНЕ ГРАЂАНА СРБИЈЕ ПРОТИВ ПРИЗНАЊА НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА

Две трећине грађана Србије на евентуалном референдуму гласоало би против признавања једнострано проглашене независности јужне српске покрајине. 


То је показало истраживање Института за европске послове, спроведено у периоду од 8. до 14. марта ове године, на репрезентативном узорку од 1.207 испитаника. 

У унутрашњем дијалогу о Косову није учествовало 93 одсто испитаника, четири одсто не зна, док три одсто испитаних наводи да су учествовали и међу њима је нешто више мушкараца и испитаника са најмање завршеном средњом школом. 

Независност Косова "у замену" за брже учлањење Србије у ЕУ не би подржало 78 одсто испитаника, од којих је више мушкараца, док са порастом година старости испитаника овај број расте. 

Косовску независност подржало би 13 одсто учесника у истраживању, а девет одсто њих не зна. 

Шта подразумева идеја разграничења Србије и Косова не зна 57 одсто испитаника и овај одговор чешће наводе жене и становници Источне и Јужне Србије, а са порастом степена образовања опада број испитаника који наводе да не разумеју идеју разграничења. 

Под идејом разграничења 29 одсто грађана подразумева успостављање границе, при чему би север Косова припао Србији, а Прешевска долина Косову, док 14 одсто сматра да је то успостављање границе у складу са тренутно постојећом административном линијом. 

Разграничење Србије и Косова не подржава 41,8 одсто испитаника и то су чешће мушкарци старости од 30 до 44, као и становници свих региона изузев Војводине. 

Разграничење Србије и Косова подржава 24,5 одсто међу којима је нешто више старијих од 60 година и испитаници из региона Војводине, петина грађана наводи да је чула, али да им није јасно шта се подразумева под разграничењем. 

О овом питају не уме да се изјасни 9,9 одсто испитаника, а 3,8 одсто није ни чуло за ту идеју. 

Уколико би се референдум о независности Косова одржао сутра 74,5 одсто грађана наводи да би гласали против и то су у већој мери мушкарци, грађани старији од 45 година и испитаници основног и средњег степена образовања. 

За косовску независност изјаснило би се 6,2 одсто, 11 одсто испитаника не би изашло на референдум, док 8,3 одсто није умело да се изјасни. 

Истраживање је спроведено у сарадњи са истраживачком кућом Нинамедиа. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар