27. МАРТА 1999. ГОДИНЕ СМО ДОКАЗАЛИ ДА НЕМА НЕОБОРИВИХ, ПА МАКАР БИЛИ И "НЕВИДЉИВИ"

Јединице југословенске противваздухопловне одбране 27. марта 1999. године, обориле су авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви".


То је први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Симбол америчког војног престижа и технолошке доминације погођен је око 22 сата изнад Срема из руског ракетног система С-125 "нева", а срушио се близу села Буђановци код Руме. 

Пилот потпуковник Дејл Зелко се спасао катапултирањем. 

Према речима пензионисаног пуковника Даниjа Золтана Воjска Србиjе би и данас, ако би морала могла срушити и наjмодерниjе летелице, jер, како каже, нема авиона коjи се не може срушити, ако се на време откриjе.


Иначе, у агресији на СР Југославију учествовале су ваздухопловне снаге десет земаља авионима Ф-16, Ф-18, Ф-117, Б-52 и два авиона типа Б-2 Ратног ваздухопловства САД, наоружани најсавременијим ракетним пројектилима који су први пут употребљени у агресији на једну земљу. 

Од почетка агресије из ваздуха на СРЈ дејствовано је са 250 до 300 крстарећих ракета и пројектила и ангажовано између 100 и 200 борбених авиона који су извршили више од 500 полетања. 

Бомбардовано је 90 војних и велики број цивилних објеката на целој територији СРЈ. За то време, терористи ОВК су интензивирали нападе на јединице Војске Југославије и снаге МУП-а. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар