МАРТОВСКИ ПОГРОМ: 15 ГОДИНА НЕЗАБОРАВА

У погрому који је почео 17. марта 2004. године убијено је осморо Срба, повређено више стотина људи, уништено или оштећено 800 српских кућа и 35 православних цркава и манастира, а за све то одговарао је мали број починилаца уз симболичне казне. 


У Грачаници ће сутра тим поводом бити обележена годишњица страдања Срба. У порти Манастира Грачаница свештенство Епархије рашко-призренске служиће парастос. 

Након парастоса породице жртава, представници Епархије, званичници, представници локалне самоуправе и грађани одржаће протестну шетњу од манастира Грачаница до Дома културе, где ће положити цвеће испред уметничке инсталације "Мисинг", на којој се налазе фотографије несталих, те одати пошту страдалим и несталим Србима. 

У Дому културе Грачаница у 11:40 часова биће отворена изложба радова насталих у оквиру Ликовне колоније која је одржана прошле јесени у Манастиру Светих Архангела код Призрена. 

У подне ће почети Академија "Петнаест година незаборава!", на којој ће бити приказан филм "Страдање" аутора Ранка Ђиновића, а присутнима ће се обратити представници Епархије рашко-призренске, Канцеларије за Косово и Метохију, Удружења "Косметски страдалници", градоначелник општине Грачаница и представник Комисије за нестала лица. 

Током три дана масовног и организованог насиља више десетина хиљада Албанаца над Србима, према званичним подацима ОЕБС-а, убијено 19 лица, од којих осам Срба, а више од 900 лица је повређено. 

Сукоби су избили 17. марта 2004. године, након што је Унмик полиција пронашла тела двојице албанских дечака у реци Ибар у селу Чабар код Зубиног Потока, на северу Косова, а Албанци за њихову смрт оптужили Србе и кренули у одмазду. 

Прве жртве били су Боривоје Спасојевић (53) и Јана Тучев (36) из северног дела Косовске Митровице, које је убио снајпериста из албанског дела града. 

У нередима који су уследили у наредна два дана уништено је или оштећено 800 кућа, као и 35 православних цркава и манастира, међу којима 18 споменика културе. 

До темеља су срушени манастир Девич код Србице и конаци манастира Светих Архангела код Призрена. У Призрену су изгореле и Црква Богородице Љевишке из 14. века, која је касније стављена на листу споменика под заштитом Унеска, те Црква Светог Ђорђа из 16. века на чијем је своду исписана претећа порука "Смрт Србима". 

Порушено је или запаљено десет српских школа, домова здравља, пошта и других објеката државе Србије. 

У осврту на насиље, ОЕБС је тада оценио да је неодговорно писање медија о смрти албанских дечака условило да насиље буде "тако интензивно и брутално". 

Насиље на Косову осудили су Савет безбедности УН и тадашњи генерални секретар Кофи Анан, као и све значајније међународне институције и организације, владе многих држава, укључујући САД и Русију. 

У истражном притвору било је више од 250 осумњичених за учешће у антисрпском насиљу, а тек мањем броју њих изречене су симболичне казне. 

Извор: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар