СВЕГА ШЕСТ ОДСТО СРБА ЗА УЛАЗАК У НАТО

Већина грађана Србије има позитивно мишљење о Русији и Кини, док најлошију слику имају о Америци и НАТО, показало је истраживање Националног демократског института из Вашингтона. 


Реч је о резултатима истраживања "Западни Балкан између Истока и Запада", које је спроведено у Србији, Црној Гори, Македонији и БиХ и било је усмерено, пре свега, на ставове грађана и извештавање медија о страним државама и организацијама.

О Русији се, у нашој земљи, позитивно изјаснило 60 одсто испитаника, док је негативан став имало свега 11 процената. Једнак број анкетираних има и негативан став о Кини, док је око 56 одсто грађана рекло да имају добро мишљење о најмногољуднијој држави.

На сасвим другом крају спектра је НАТО, о којем се 83 одсто грађана изјаснило негативно, а свега четири позитивно.

Лоше мишљење о Америци има 58 одсто грађана, а добро 15. Када је реч о ЕУ, однос позитивних и негативних оцена је 41 према 27. Подршка чланству у ЕУ најјача је у БиХ и Македонији, где је за чланство око 70 одсто грађана, а најслабија у Србији (45 процената).

Срби и Црногорци верују да је Русија снажнија од НАТО, док Македонци и БиХ сматрају да је западна алијанса супериорна. Свега шест одсто Срба гласало би за чланство земље у НАТО, док је осамдесет одсто против.

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар