ЧАЂ НАМ ПУНИ ПЛУЋА: БЕОГРАД НА ВРХУ СВЕТСКЕ ЛИСТЕ ПО ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА

Београд је у четвртак ујутру, у једном моменту, и званично био најзагађенији град на свету. Србију су гушиле прашкасте материје и чађ. Ове алармантне податке и количину опасних материја у ваздуху српске престонице објавио је сајт "Ворлд ер квалити", у тренутку када је индекс загађења био 399. Први град "испод нас" био је Делхи у Индији са нивоом 195. То су били параметри за девет часова ујутру, а до увече Београд је спао испод 17. места. 


Ништа боље резултате нису показала ни мерења Агенције за заштиту животне средине. Како је могло да се види на њиховом званичном сајту, у веома загађене делове Србије стављени су Београд, Панчево, Старчево, Смедерево, Ваљево, Ужице и Ниш. Најлошији ваздух у престоници био је на Дорћолу и у центру. У црвеној зони, или загађени градови, у четвртак су били и Нови Сад, Ћуприја, Беочин и Суботица. Нико од надлежних, па ни Агенција за заштиту животне средине, међутим, у четвртак није желео да нам коментарише чињеницу да је Београд, у једном моменту, био најзагађенији град на свету. 

Дневне дозе прашкастих материја, чађи, а на неким местима и канцерогеног бензена, готово стално су прекорачене. Нарочито у зимском периоду. Ова прекорачења бележе и мерне станице Агенције за заштиту животне средине. Ипак, нико од надлежних, до сада, није изашао у јавност и дао било какву препоруку грађанима шта да раде и како да се понашају у ситуацијама када их полако "убијају" опасне материје из ваздуха. Сведоци смо и тога да власт у земљама региона, које такође у овом периоду имају проблем са опасним материјама у ваздуху, као што су Сарајево и Скопље, својим грађанима јасно дају препоруке о томе шта да раде и да се што мање излази напоље. 

"И Лондон је очистио ваздух, а Београд није", каже професор Предраг Ребић, пулмолог. 

Наравно да загађење ваздуха и те како лоше утиче на здравље грађана. Није добро ни за најздравијег човека, а не за неког ко, рецимо, има астму. Уз то, разна једињена таложе се у организму, па не треба бити ни велики стручњак да се зна колико је то штетно. Немамо филтере, аутомобили су стари... Једино што нас извади јесте период кад крене кошава, па се ваздух мало прочисти. Није ни Београд стално најгори, ту су Бор и Панчево. 

Наш стручњак из области хемије објаснио нам је да су комбинација хладног времена, ложишта и појачан саобраћај, кривци када је загађење појачано. Како објашњава, све се скупило у једном дану и изазвало "савршену олују". 

"Београд статистички нема велики број дана са таквим концентрацијама загађења, али други градови су у проблему и то је цивилизацијски неуспех, у каквим условима живе људи", истиче наш стручњак. 

Сви облици чађи су без изузетка канцерогени, јер је то сложена честица, а још се на њу свашта залепи из атмосфере, а и сам угаљ је опасан. Нажалост, ово стање ваздуха сви забораве чим сунце изађе и дође пролеће. Свакако, градови који имају проблем са индустријским загађењем, као што су Бор, Панчево, Смедерево, у великој су невољи. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар