КАМПАЊА ВЕЋ ПОСЛЕ СРЕТЕЊА?

Уколико Александар Вучић преломи да Србија 31. марта иде на биралишта, избори би најраније могли бити расписани 30. јануара, а најкасније 14. фебруара, дан уочи државног празника Сретење. Ако се, ипак, донесе одлука да гласање буде 14. априла, онда су у игри за расписивање 13. и 28. фебруар. 


Ова калкулација је изведена на основу законског рока за трајање изборне кампање. Политичке партије идеје могу укрштати најкраће 45, а најдуже 60 дана. 

Први човек СНС говорио је претходних дана да је у његовој партији већина за изборе, али да ће одлука бити донета на основу државних интереса. Вучић је излазак на биралишта везао за питање Косова и Метохије, односно одлуку Приштине да укине таксе на српску робу. 

Према оцени аналитичара, уколико привремене институције на КиМ повуку овај екстремни намет и две стране се врате за преговарачки сто у Бриселу, избора вероватно неће бити. У супротном, до гласања ће готово сигурно доћи. 

Према Закону о избору народних посланика, на гласање се мора ићи најкасније 30 дана пре истека мандата представника у парламенту. Садашњи парламентарни тим, 11. сазив од увођења вишестраначја деведесетих година, конституисан је 3. јуна 2016. године. Мандат им истиче 3. јуна 2020. године, што значи да је крајњи рок за излазак на биралишта почетак маја следеће године. 

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију покушава да направи договор или о бојкоту или о заједничком изласку на биралишта, на листи која би се звала "1 од 5 милиона". 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар