ВУЧИЋ ПРОТИВ СПЦ: СТАВ ЦРКВЕ О КОСОВУ НЕЋЕ ПРОМЕНИТИ МОЈЕ МИШЉЕЊЕ

Александар Вучић је новинарима у Хелсинкију, коментаришући ставове СПЦ да се суверенитет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања и на сваки начин мора очувати, рекао да добро схвата да су држави везане руке. 


"Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако итекако добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи", рекао је Вучић. 

"Ако неко каже да ми треба да имамо пуни суверенитет, значи да треба да уводимо војску, полицију, да контролишемо Качаник, Штимље, Глоговац и Србицу јер то је значење тих речи. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и да би коштало Србију тога да изгубимо још три милиона људи који би напустили нашу земљу", рекао је Вучић и додао да са тим неће да се коцка. 

"Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник српске цркве и њихово лоше мешање у политику наравно да ме погађа, али ја ћу само један њихов аргумент да анализирам и нећу да им одговарам на начин на који се неки од црквених великодостојника обрачунавају са мном и са људима који мисле другачије од њих", рекао је Вучић. 

Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима. 

"Али они су много моћнији од мене. Ја уосталом не могу ни на кога да бацим анатему као што су неки од њих на мене већ неколико пута бацали. Само размишљам о томе шта је важно за будућност и шта ће да очува наш народ", рекао је Вучић. 

СПЦ је у саопштењу са ванредног заседања навела да не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и да се залаже за наставак дијалога, као и да постоји забринутост због наводног разграничења. 

Наводе и да се суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и апелују на државне представнике да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и националне платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци. 

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар