ПРЕКИД ОДНОСА СА ПРИШТИНОМ: ПРЕДСЕДНИЦИ СРПСКИХ ОПШТИНА ПОДНЕЛИ ОСТАВКЕ

На данашњем ванредном састанку председника општина Северна Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин поток и Звечан потписана декларација којом се лидери тих општина повлаче са својих функција и прекидају сваку комуникацију са властима у Приштини. 


Како је саопштено на конференцији за медије, након завршетка ванредне седнице, председници четири српске општине потписали су заједничку декларацију у четири тачке, у којој су навели разлоге за своју одлуку о напуштању функција и сваке комуникације с властима у Приштини.

Као тачка један наведено је да је таква одлука донесена због увођења нехуманих такси од 100 одсто на српску робу, чиме је косовским Србима угрожено право на живот, лечење и опстанак и што води у још дубљу кризу. У другој тачки је наведено да се декларација потписује због континуираног насиља, пребијања Срба, неоснованих хапшења и покушаја убиства Милана Радоичића, што такође угрожава право на живот Србима на Косову. 

Под тачком три наводи се кршења свих међународних споразума, од Резолуције 1244, Бриселског споразума, као и ЦЕФТА споразума, а под тачком четири истиче се да се одлука доноси због приштинског кршења сопствених правних аката по којима се морају поштовати права Срба. 

Образложено је и да се овакав њихов поступак не треба тумачити као неспремност да се они брани споспствени народ. 

На седници Cкупштине општине Северна Митровица, присуствовало је 15 одборника, а одборници СДП-а, Ксенија Божовић и Марко Јакшић нису били присутни. 

Седницу су организовали предстaвници Српске листе, а у подне се очекује и протест због мера Приштине да се таксе на робу из Србије подигну за 100 одсто. 

Суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавићу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у девет сати. 

Они су се на тај начин солидарисали са грађанима и протестима које грађани организују због мера Приштина и кршења људских права Срба на КиМ.

Председник суда, Никола Кабашић, упутио је писмо шефовима међународних мисија и појединим утицајним амбасадама на КиМ. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар