ЕВО КОЈЕ ГРЕЈАЊЕ ЈЕ НАЈИСПЛАТИВИЈЕ ОВЕ СЕЗОНЕ

Ове грејне сезоне најјефтиније ће проћи домаћинства која се греју на дрва и гас, показује анализа Агенције за енергетику. 


Домаћинства која се греју на дрва плаћаће ове зиме најјефтиније грејање. Додуше, под условом да купују и јефтинију врсту овог огрева где се кубик креће око 4.550 динара, или да имају пећ чија је ефикасност већа од 65 одсто. 

У том случају им је за набавку горива потребно 37.500 динара за сезону. То је, ако се упореди претходна грејна сезона скупље за око 400 динара. 

Значајно веће трошкове, око 61.000 динара имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво (са ценом 6.250 динара по кубику) и користе пећи ниже ефикасности. 

Према просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42.000 динара при чему је додатна предност његовог коришћења и комфор који пружа. Нешто виши су трошкови грејања на угаљ (48.000 до 52.000) што је скупље 1.300 до 2.000 динара него прошле грејне сезоне. 

Грађанима који се греју на пелет трошкови износе око 61.000 динара ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво. 

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће потпуно исте трошкове као и претходне зиме од 48.000 динара, али само ако се користи искључиво јефтинија ноћна струја. 

Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно трошак се увећава за 44 одсто, тако да је износ тада 69.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива. 

Највеће трошкове имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За грејање просечног стана требаће током целе сезоне 128.000 динара за електричну енергију, 132.000 за пропан бутан гас, односно 146.000 динара за лож уље. 

У Агенцији за енергетику истичу да ове цене обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива али и не и инвестиоционе трошкове (куповину пећи и уградњу инсталација централног грејања). 

У АЕРС-у саветују грађане да уколико су у могућности изолују стамбени простор и промене прозоре, како би изолација станова била боља. Уколико купују нове пећи и котлове требало би да изаберу оне енергетски ефикансије. 

Извор: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар