ВЛАДИМИР ПУТИН: КРИМ НИЈЕ КОСОВО, ЗАТО ШТО РУСИ НИСУ ДОШЛИ И НЕШТО ОТЕЛИ

Председник Русије рекао је да Крим представља руско полуострво, али не зато "што су они дошли и нешто отели", већ зато што је становништво путем референдума тражило да буде примљено у Русију. 


"Крим је наш… Зашто наш? Не зато што смо ми дошли и нешто зграбили", изјавио је Путин. 

У Русији влада демократија, а то је власт народа, рекао је Путин и додао да се она проверава помоћу референдума, избора и тако даље. 

Путин је упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, где је одлука о отцепљењу донета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије. 

"Хајде да расправљамо, погледамо документе УН и видимо шта је Повеља Уједињених нација, где пише о праву нације на самоопредељење. Бескрајно чемо расправљати... Али ми полазимо од воље људи који живе на овој територији", закључио је Путин. 

Крим је постао део Русије после референдума у марту 2014. године, када је за уједињење са Русијом гласало 96,7 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. 

Влада Русије више пута је изјављивала да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за уједињење са Русијом. 

Према речима Путина, питање Крима је "коначно затворено". 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар