АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ: ОД РАКА ПЛУЋА ДНЕВНО ОБОЛИ 16 ОСОБА

Карцином плућа најчешћи је и најсмртоноснији карцином у Србији и у свету, од кога годишње у земљи оболи око 6.000 а умре више од 4.600 особа. Сваког дана 16 пацијената добије дијагнозу ове опаке болести, а десет од њих умре. 


Шансе за успешно излечење од рака плућа су деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани, а у последњих 15 година ситуација се драстично променила појавом биолошке и имунолошке терапије, наводи се у саопштењу Удружења пацијената за борбу против рака плућа "Пуним плућима". 

Карцином плућа обично не даје јасне симптоме, а у то је могла да се увери и пацијенткиња Љубомирка Шестовић. Она каже да се замарала, те је због тога отишла на преглед код лекара. 

"Снимили су ми и плућа и установили да имам промену, па су ме упутили у Институт. Увек сам мислила да мене то не може да снађе јер нисам имала никада ни упалу плућа", рекла је Шестовићева.

Она каже да су анализе показале да јој одговара имунолошка терапија и од тада се на тај начин лечи. Узима свако јутро по једну таблету, а лекари су како каже задовољни, јер се карцином не шири. 

Међу најчешћим симптомима који могу указати на карцином плућа су кашаљ, сув или са искашљавањем секрета, отежано дисање, осећај недостатка ваздуха, бол у грудном кошу, промуклост. 

Неретко се јавља необјашњив умор, понекад искашљавање сукрвице или крви које увек пацијента води лекару, или оток врата и лица, губитак апетита и телесне тежине, бол у рамену. 

Један од најзначајнијих фактора ризика за настанак карцинома плућа јесте пушење. 

Извор: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар