МУКЕ СТАНОВНИКА ЧУКАРИЧКЕ ПАДИНЕ: ДЕЦА ИМ КАШЉУ ЗБОГ КАНЦЕРОГЕНОГ ДИМА, А ЧИМ ПАДНЕ ВЕЋА КИША НАСТАЈЕ ПРАВИ ХАОС

Уместо да због бројних предности Чукаричка падина буде понос својих становника, ово насеље им неколико година уназад доноси све више главобоља. 


Таман када су помислили да су њихови апели и протести уродили плодом, густи облаци дима поново су почели да куљају над њиховим зградама. Недалеко од Падине, у једном од највећих нехигијенских насеља Београда, секундарне сировине наново се пале, те више није сигурно ни отворити прозор, а да се смрад и отровни ваздух не увуку у кућу, објашњавају они. 

"Већ је постала редовна појава да моја млађа ћерка добије бронхитис, што са старијом, док нису палили, није био случај. Пре него што их изведем у шетњу, морам да проверим да ли напољу гори, али оне свеједно усред лета кашљу као да је новембар", каже једна од становница овог краја и додаје да јој није јасно како људи који у нехигијенском насељу пале смеће, не схватају да тиме трују и сопствену децу. 

На опасност од загађеног ваздуха Чукаричани тврде да су се жалили надлежним инстанцама, али како кажу, на реакцију још увек чекају. 

"Канцерогени дим је најургентији и највећи проблем Чукарице, а колико ми је познато и насеља у Милеве Марић Анштајн, на Карабурми, Земун пољу. Ово није усамљен случај, него свакодневна пракса и проблем целог града, који се системски мора решити, и може се решити уз мало воље људи који воде град и државу. Треба само да примене закон", сматра Небојша Делић, такође житељ Падине. 

Са друге стране, из Одељења за комуналну инспекцију Чукарица тврде да нису ни могли да делују, јер у последње време нису примили ниједну пријаву, представку, притужбу на паљење у насељу Чукаричка падина. 

"Комунална инспекција је дужна да поступи увек када прими пријаву, представку или притужбу. У неком ранијем периоду су била организована дежурства у ноћним сатима, у циљу сузбијања паљења, која су се дешавала на том терену. С обзиром на то да комунална инспекција није имала капацитете да сама делује у тако специфичним условима, дежурства су организована са полицијом и комуналном полицијом", рекли су из Општине Чукарица. 

Када не дими, прелива  

Загађен ваздух није једина ствар која житељима смета, јер када због кише несавесни грађани не могу да пале, нови проблеми, како кажу, куљају из шахте. 

"Сваки пут када падне мало већа киша, кишна канализација закаже, па сва прљавштина у ниским гејзирима извире из шахтова. Вода сјури са великих степеница које воде до Бановог брда, те између Радничке и Ваљевске улице разлике готово и да нема", преноси даље жалбе својих суседа Маја. 

Како додаје, након што се вода повуче, чистачи оперу коловоз, али не и тротоаре, па становници опет морају да се носе са непријатним мирисима и да децу не изводе напоље, нарочито у колицима, која треба поново унети у стан. 

Важан проблем близу решења 

Они чији су клинци одавно прерасли колица, суочавају се са новим изазовом, нарочито на почетку нове школске године. Већ деценијама уназад Падина нема школу, јер су се у стару зграду, и уселиле породице бескућника. 

Деца са Чукаричке падине по образовање морају на околно Баново брдо, аутобусом или степеницама, а ни на једну од ових путања родитељи не могу да их пусте саме. 

Тај проблем требало би да ускоро буде решен, јер је Агенција за инвестиције планом предвидела новац за изградњу школе. Објекат би требало да се нађе у Улици Обалских радника. 

Насеље са много потенцијала 

Када би се ове невоље искорениле, Чукаричка падина би вероватно била једно од насеља са највише потенцијала у Београду, пре свега због врло погодне локације. Смештена прекопута Аде Циганлије и подно Бановог брда, које има све одлике мањег града, са Падине се и за час стиже у центар Београда и, у супротном правцу, излази из престонице. Велики маркети, а ускоро и тржни центар, на располагању су њеним становницима, који и задржавају своју интиму и уједно имају све што им је потребно. Све осим, засада, чистог ваздуха и функционалне канализације. 

Извор: telegraf.rs

Нема коментара:

Постави коментар