КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД: У СВЕТУ ЦЕНА НАФТЕ ПАДА, КОД НАС ГОРИВО СВЕ СКУПЉЕ

Иако статистика каже да је инфлација у границама циља, цене горива у Србији рекордно су високе. Од почетка августа гориво је поново поскупело и то у време када цена нафте на светском тржишту пада. Уместо у трендове на светском тржишту и превисоке акцизе, потрошачи, али и поједини власници мањих пумпи, прстом упиру у дистрибутере нафте. 


Тврде да је ново поскупљење последица недовољне конкуренције на српском тржишту. 

Од протеста возача због скупог горива прошла су два месеца. А гориво никад скупље. Само у последњих десетак дана поскупело је за динар, до динар и по по литру. 

"Заиста се питам која је граница наше издржљивости", каже Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије. 

"Свако ко је на тржишту као на пијаци покушава што скупље да прода своју робу", оправдава стање на тржишту Небојша Атанацковић, председник компаније Нафта АД. 

"Немогуће је да имате десетине различитих нафтних компанија, а да сви или готово сви имају потпуно идентичне цене, буквално у 50 пара. Поставља се питање ко кога прати, да ли међу нафтним компанијама у Србији постоји нека варијанта званичног или тајног удруживања", пита се Зоран Николић. 

Па је тако у Србији прошло и ново поскупљење горива у тренутку када сирова нафта на светском тржишту појефтињује. 

Небојша Атанацковић тврди да су му од почетка августа добављачи дигли цене за два динара по литру. 

"Они би вероватно рекли да су ово што сада испоручују набавили по вишим ценама раније, а да ће онда када дођу на ред ове сад, цене по којима сада набављају, онда бити јефтинији. Е сада, да ли ће то бити тако, то ћемо заиста да видимо", каже Атанацковић. 

До тада, возачи могу да плаћају више или да сипају мање. 

"Када бисмо буквално на два до три дана заборавили пумпе, када бисмо се уздржали куповине, тиме бисмо послали врло јасну поруку и нафтним компанијама и држави", каже Зоран Николић. 

Држава од онога што платите за гориво узме више од 50 одсто, на име акциза. У јуну је председник најавио разговоре о цени горива, пошто блокаде путева буду окончане. 

"Кад се то лепо заврши, онда ћемо да седнемо и да видимо шта је то што око дизела можемо да урадимо. А ви знате да кад ја кажем да ће онда да буде и урађено", рекао је Александар Вучић у јуну ове године. 

Иако је протест давно окончан, из надлежних министарстава нема најаве да ли ће, шта и када да буде урађено. 

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар