ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: МИХАЕЛ БАЛАК ЈЕ СРБИН

Михаел Балак је у играчкој каријери бранио боје Чемницера, Кајзерслаутерна, Бајера из Леверкузена, минхенског Бајерна и Челсија и важи за једног од највећих бораца на терену своје генерације. Бразилац Пеле је сврстао Балака међу 125 најбољих фудбалера свих времена, 2002. године био је најбољи везиста света, а најбољи фудбалер Немачке био је у три наврата. 


Рођен је 1976. године у Горлицу у Источној Hемачкој, а оно што се мало зна о њему и ретко помиње јесте да је заправо Лужички Србин, односно вероватно најпознатији представник остатка словенских поалпских племена који и дан данас егзистирају на тлу Немачке, у деловима Саксоније и Брандебурга. 

Иако никада нису имали никакву аутономију или шира политичка права, упорно су се трудили да сачувају своју традицију, културу, обичаје. Они су народ богате историје, у којој је било пуно успона и падова. Познати су били као миран земљораднички народ, састављен од много племена. Многа од њих су нестала са списка историјских народа и временом се утопила у оне веће и бројније, са снажнијом државном организацијом, војском, културом и идентитетом. 

Од поалпских словенских племена преживели су само Лужички Срби. 

Скучени између реке Лабе и капија Берлина, покушавали су да опстану на мочварном тлу које су марљивим радом успели да претворе у обрадиву површину и урбану, сређену средину. 

Њихов најпознатији представник је Балак, који је у својој богатој каријери освојио Бундеслигу са Кајзерслаутерном, а онда и са Бајерном. Куп Немачке и Лига куп такође се налазе у његовом власништву. Са Челсијем је освојио и првенство Енглеске, ФА куп, а два пута је био финалиста Лиге шампиона, са Леверкузеном 2002. године, када је поражен од Реала и са Челсијем 2008. године. 

Са Немачком је био вицешампион света изгубивши у финалу Мундијала 2002. године од Бразила (2:0), бронзу је узео на наредном Светском првенству, а био је и други на шампионату Европе 2008. године. 

Од индивидуалних награда има скоро све, како у Енглеској, тако и у Немачкој. 

Након пензионисања радио је као фудбалски аналитичар за ЕСПН, а у слободно време ужива да игра голф. 

У дресу Немачке пружао је импресивне партије од 1999. до 2010. године на 98 утакмица и постигао 42 гола у репрезентативној каријери. 

Извор: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар