РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЈЕ ДРУГО ИМЕ ЗА СТВАРАЊЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

Етничко разграничење које протежира председник Србије између Срба и Албанаца само је друго име за стварање Велике Албаније, оценио је данас Народни покрет Срба са Косова и Метохије "Отаџбина" и оптужио власт у Србији да провоцира тиху "Олују" Срба са Косова. 


У саопштењу Покрет наводи да је током 1999. и 2000. године на Косову више од 700 насеља остало без Срба, уз оцену да "тако жестоко етничко чишћење Срби нису доживели ни у време сеобе под Чарнојевићем". 

"Уместо да одлазак 200.000 Срба буде кључни аргумент у преговорима између Београда и Приштине, Александар Вучић је то прихватио као сасвим регуларну чињеницу. По њему је етничко чишћење Срба сасвим дозвољено ако Албанци желе да освоје територију и на њој формирају своју државу", оцењује Покрет. 

Председнику Србије овај покрет замера што "за шест година своје владавине никада није споменуо повратак 200.000 прогнаних Срба" и подсећа да његове констатације како "у Штимљу нема Срба и да нико не жели да иде да живи у Штимљу", уз напомену да пренебрегава чињеницу да је до 1999. године у Штимљу "било више од 200 српских кућа". 

Уз оцену да је "етничко разграничење" само "друго име за стварање Велике Албаније", Покрет тврди како су највеће препреке за стварање тзв. Велике Албаније Резолуција 1244 и Устав Републике Србије. 

"Председник Србије се показује као највећи албански лобиста јер Резолуцију 1244 оспорава, а сопствени Устав, на који је положио заклетву, гази", наводи у саопштењу Народни покрет Срба са Косова и Метохије "Отаџбина". Покрет упозорава како је после објављивања намере о етничком разграничењу са Албанцима "у српским крајевима јужно од реке Ибар завладало просто безнађе" и да се "скоро 80.000 Срба спрема да напусти вековна огњишта". 

"Власт провоцира Олују Срба, ону тиху, али зато ефикасну јер нико од Срба не жели да живи у Великој Албанији. У историји Срби су у сеобама одлазили са Косова због Турака, Немаца, терориста ОВК. Данас је ова сеоба Срба у режији председника Србије. Ова сеоба Срба биће и последња јер више неће имати ко да оде", оценио је Покрет. 

Извор: fonet.rs

Нема коментара:

Постави коментар