РУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ У СРБИЈИ: ЗАДАТАК ОД 20 МИЛИОНА ДОЛАРА, А ВРЕДИ И МНОГО ВИШЕ

Влада Руске Федерације продужила је пројекат хуманитарног разминирања Србије до 2020. године. Реч је о помоћи Русије вредној више од 20 милиона долара која ће решити велики хуманитарни, али и еколошки проблем наше земље. 


На Карађорђево брдо између Параћина и Ћуприје стигли су деминери из Руске Федерације који ће наредних месеци, заједно са колегама из Србије, чистити ту локацију од неексплодираних НАТО пројектила. 

Руско-српски одред за хуманитарно разминирање ове године има 52 припадника. Реч је о специјалцима обученим да виде, препознају и демонтирају експлозивне направе. Многи од њих већ су били у Србији, јер се пројекат помоћи Руске Федерације Републици Србији у чишћењу територије од неексплодираних убојитих средстава спроводи већ 11 година. 

Са тимом деминера из Москве стигла је и за Србију изузетно важна вест. Новина је да ће нам Русија у чишћењу земље од бомби помагати и у наредне две године, каже кодиректор Српско-руског хуманитарног центра, Бојан Гламочлија. 

Он не крије одушевљење што су руски стручњаци поново у Србији, јер то значи да Влада Руске Федерације одлично разуме с каквим се хуманитарним, али и еколошким проблемом Србија суочава већ 19 година. Нови пројект чишћења Србије од НАТО бомби који ће наредних месеци заједно спровести руски и српски деминери носи назив "Ћуприја 2". 

Руско-српски одред деминера је за све ове године очистио више од 6 милиона квадратних метара територије Србије, на које су се вратили људи, али и пољопривредна производња. Пронађено је и уништено више од 13 тона бомби, које су углавном власништво НАТО-а, а неретко се дешава да на већим дубинама деминери пронађу и пројектиле из Другог, па чак и из Првог светског рата. 

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар