УСВОЈЕН КОНТРОВЕРЗНИ ЗАКОН: ОД ДАНАС СМО СВИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ДОНОРИ ОРГАНА

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о пресађивању органа, који предвиђа да су сви грађани потенцијални донори органа, осим уколико се томе изричито не успротиве обраћајући се Управи за биомедицину. 


Одредбе Закона налажу да грађани који не желе да буду донори органа током живота морају писмено или усмено да се изјасне о томе обраћајући се Управи за биомедицину, која ће бити основана у Београду, као орган који ће бити у саставу министарства надлежног за послове здравља, за обављање стручних послова државне управе и послове инспекцијског наџора у области пресађивања. 

Према законским одредбама, људски органи са умрлог могу се узети ради пресађивања ако се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику успротивио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог. 

Такође, ако умрла особа нема сроднике људски органи се могу узети само ако се томе, у тренутку смрти, није успротивио побочни сродник закључно са другим степеном сродства. 

Одредбе закона налажу да је узимање органа од умрлог малолетника, који је био под родитељским старањем, дозвољено само уз писмени пристанак оба родитеља, односно једног ако је други умро или је непознат, док је узимање органа од умрлог малолетника без родитељског старања дозвољено само уз сагласност етичког одбора здравствене установе, који се образује у складу са законом којим се уређује здравствена заштита. 

Узимање органа од умрле пунолетне особе којој је током живота на основу одлуке надлежног органа делимично или потпуно одузета пословна способност дозвољено је само на основу сагласности етичког одбора здравствене установе, док се од умрлих који нису држављани Србије органи могу узимати само на основу писменог пристанка супружника, ванбрачног партнера, родитеља, пунолетног брата или сестре или пунолетног детета умрлог. 

Одредбама закона прописано је формирање републичке листе чекања за примаоце људских органа, који ће се на њу уписивати без дискриминације и под једнаким условима за сваку особу за коју је постављена индикација за пресађивање органа, односно ако је медицински оправдана.

Извор: beta.rs

2 коментара:

  1. Анониман24. јул 2018. 16:16

    још раније је промењена дефиниција смрти. пронаћићу текст о томе па ћу га објавити. Само могу да кажем органи се узимају са особа за које се мисли / неко одлучи/ да им нема спаса и онда лекари почињу да припремају тело за пресађивање органа и све се то ради на још увек живом човеку

    ОдговориИзбриши
  2. neće oni poštovati protivljenje oni će poštovati u vlasti samo ako mu se upei pištolj u glavu .činjenice govore da u srbiji neradi ništa da je srbija na kolnima i da im je jedino rešenje prodvanje ljudskih organa.pomoću tih ljudskih organa mnogi će e u vlati obogatiti.ZATO SKIDAJTE TE MAJMUNE I MAJMUNA KOJI IZREČE NIJEČOVEK VIŠE GAZDA SVOG ORGANA.BOME JESTE .NIKADA IH VIŠE NEBIRATI SAHRANJUU ONI POLAKO NAROD I TO AV 1972G.KOJI MISLI DAJE PAMETNIJI OD CELE SRBIJE .ČEKAĆEMO DA VIDIMO DALI ĆE DA DAKOSOVO A ONDA NJEGOVE ORGANE ZATRI DA NESTANU VEK VEKOVA BUDUĆIH DA SE TAKAV IZDJNIČKI GEN NERAĐA.

    ОдговориИзбриши