ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА ШЕСТА ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ "КОСОВА"

Шеста земља која је повукла признање независности "Косова" је Папуа Нова Гвинеја.


У ноти коју је Србија примила од Папуа Нове Гвинеје (ПНГ) подсећа се да је та земља право на независност "Косова" признала у октобру 2012. године.

"Међутим, имајући у виду тренутне и преовлађујуће околности, ПНГ увиђа да се дијалог између Београда и Приштине сада води под покровитељством Европске уније и да је тај дијалог достигао напредну фазу на путу ка одређивању коначног статуса Косова", наведено је у ноти. 

"Као резултат оваквог става, сва писма-обавештења која је ПНГ издао у октобру 2012. и којима се признаје независност Косова се одмах поништавају, све док се не заврши преговарачки процес и стране се договоре око коначног статуса Косова, под покровитељством ЕУ и УН, у складу са поменутом Резолуцијом 1244 СБ УН", истиче се у ноти.

Папуа Нова Гвинеја се налази у Југоисточној Азији, на источној страни острва Нова Гвинеја. Западни део острва припада Индонезији. Држава Папуа Нова Гвинеја обухвата Бизмарков архипелаг, острво Бугенвил и око 600 меланежанских острва.

Иначе, до сада је укупно пет земаља повукло своје одлуке о признању косовске независности: Либерија, Суринам, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди.

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар