ВУЧИЋ ПРЕТЊОМ ОДГОВОРИО НА АПЕЛ ВЛАДИКЕ ТЕОДОСИЈА ПРОТИВ ПОДЕЛЕ КОСМЕТА

"Нећете етничке границе? Нећете разграничење са Албанцима? Па нема проблема, кажите људима да се спремимо онда за Врање, за једно 40-50 година. Нећемо етничке границе, а зато хоћемо да нам косовска држава, непостојећа албанска држава на Косову исплати 650.000 евра за нашу цркву. То хоћемо." 


Овим речима је Александар Вучић брзопотезно одговорио на јучерашњи Апел епископа рашко-призренског Теодосија, који је "дубоко забринут због све чешћих политички и морално неодговорних изјава политичара са обе стране који говоре о коначном решењу у контексту територијалне поделе и разграничења Срба и Албанаца". 

Владика Теодосије је у Апелу, с којим је упознат и Свети архијеријски синод СПЦ, указао политичарима у Београду, Приштини и међународној заједници на погубне последице по српски народ и Цркву на КиМ, као и по државу Србију, уколико би решење косовског питања били подела и разграничење. 

На упозорење владике Теодосија да би "као и свака друга размена територија у историји и ова на КиМ довела до масовног исељавања цивилног становништва, страдања вековима старе духовне и културне баштине српског народа и нанела ненадокнадиву штету свима", Вучић је најавио да ће "свима у Србији рећи које светске силе и стране исту такву аргументацију имају, као преписану". 

Владика Теодосије је, између осталог, указао да би подела и разграничење значили да "већина косовско-метохијских Срба који живе јужно од реке Ибра треба да се исели из својих домова и напусти своје најважније светиње Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, Призрен", као и да "слобода и права људи, који нису могли да бирају у коме ће се народу и вери родити, могу решити само територијалним разграничењем и стварањем етнички компактних територија". 

"Позивање на поделу као најбољи модел занемарује читав низ суштински важних питања као што су слобода повратка расељених, решавање питања несталих, заштита имовинских права, обезбеђивање адекватног здравства и школства, верских и људских права, која морају бити гарантована и на нивоу закона, али и сваког договора који буде постигнут. Овакав став наше Цркве не значи позив на тзв. замрзнути конфликт, јер је наша Црква против сваког конфликта. Ово је позив пре свега на одговоран и транспарентан наставак дијалога, који треба да се врати у оквире који ће бити у функцији стабилности региона и европског континента и у складу са свим релевантним међународним повељама и стандардима, међу којима је посебно важна Резолуција 1244 СБ УН", поручио је владика Теодосије. 

Извор: danas.rs

1 коментар:

  1. neće vučić 1244rezoluciju saveta bezbednosti ovako eu i eu pregovori ga drže na vlat ihoću i neću .nego skinuti ga on nije pod božijom rukom čim želi da se odrkne srbskih svetinja .napraviće taj izdajnik ponor nad srbima.ode onda i vojvodina i sandžk i svi pogranični gradovi u celoj srbiji.čudime da njegov kum vojo ćuti izgleda da su na istoj frekfenciji zuništenje srbije.

    ОдговориИзбриши