ШИПТАРСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗМИСЛИЛА БОЛЕСНИКА У АВИОНУ ДА БИ ИЗБЕГЛА ХАПШЕЊЕ ТОКОМ ЛЕТА ИЗНАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Тим Приштине послао лажне податке контроли летења приликом доласка на нову рунду бриселског дијалога, да би избегли летење изнад Републике Српске. У 19:48 пријавили да једном путнику није добро. 


Приштинска делегација, која је у уторак авионом путовала на нову рунду бриселског дијалога, залутала је у ваздушном простору, па су измислили да је једном путнику - позлило. Шаљући лажне податке Контроли летења Србије и Црне Горе - СМАТСА, издејствовали су да се летелица врати у Тирану. 

С обзиром на то да су у авиону, како део преговарачког тима, осим власника летелице Беџета Пацолија, била и тројица бивших лидера ОВК, оптужених за злочине пред српским судовима, у моменту кад су се приближавали територији Републике Српске изрежирали су "медицински случај", због очигледног страха да би могли да буду приземљени, а потом и ухапшени. 

Према информацијама, достављеним из Контроле летења, авион који припада регистру САД, из Албаније је ушао у ваздушни простор Црне Горе, али је пре уласка у БиХ, у 19:48, пилот затражио повратак у ваздушни простор Албаније.

"Као разлог навео је да се у ваздухоплову налази путник који се не осећа добро и затражио је промену плана лета и повратак ка Тирани. Како овакви случајеви нису реткост, СМАТСА је прихватила захтев, обавестила контролу летења у Тирани и упутила авион у ваздушни простор Албаније. Више се нису враћали у простор у којем пружамо услуге", наводе у СМАТСА. 

Уз напомену да они не располажу подацима о именима путника, ни о власницима авиона, из Контроле летења наводе да су у уторак током дана примили план за лет на релацији Приштина - Брисел. У њему је наведено је да ће проћи рутом кроз ваздушни простор Македоније, Албаније, Црне Горе, БиХ, Хрватске и даље до Брисела. План лета није имао информације о посебном статусу. 

Како је посведочио директор приштинске телевизије Кљан Косова, Батон Хаџију, који је такође био у авиону, Пацоли је приметио да не лете према Бриндизију у Италији, као сваки пут раније и наредио пилоту да их врати у Тирану. Тиме је, како наводе приштински медији, "избегнут скандал". 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар