И ЕГИПАТ ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ "КОСОВА"?

Парламентарна делегација из Египта, коју предводи председник Представничког дома, Али Абдел Ал, данас долази у посету Београду, а међу главним темама биће и договори о повлачењу одлуке афричке републике о признавању "Косова". 


Како је потврђено у дипломатским круговима, у Египту постоји воља да се промени одлука донета пре пет година, али се чека прави тренутак. Поводом доласка гостију из Египта сазвана је посебна седница Скупштине Србије. На њој ће се посланицима обратити Али Абдел Ал. 

"Разговараће се о парламентарној сарадњи. У питању је прва посета председника парламента Египта у историји односа, којом се уједно и обележава 110 година од успостављања односа. Тим поводом ће у скупштинском холу бити постављена и изложба о сарадњи двеју земаља која траје више од века, а коју ће отворити председници парламената", речено је у Скупштини Србије. 

Евентуално египатско повлачење признавања Косова највероватније би осоколило још неке земље, с обзиром на то да Египат има велики утицај међу муслиманским светом. Тренутно су 104 државе признале независност јужне српске покрајине, а циљ наше државе је да се бројка спусти испод 100. 

Ова афричко-азијска држава признала је усмено јужну српску покрајину 26. јуна 2013. године, док је на власти било Муслиманско братство, без слања дипломатске ноте. Неколико дана касније дошло је до политичких промена. Ни пет година касније нису успостављени дипломатски односи нити су у Приштини и Каиру отворене амбасаде. Такође, струја која је одувек била против признавања "Косова", блиска је садашњем египатском председнику, Абделу Фатаху ал Сисију. 

У последње две године шест земаља - Либерија, Сао Томе и Принципе, Папуа Нова Гвинеја, Бурунди, Суринам и Гвинеја Бисао, одлучило је да промени своје одлуке о статусу "Косова". Оне су најавиле да желе да остану неутралне док трају договори Београда и Приштине о проналажењу трајног решења. 

Последња посета Каиру на високом нивоу била је 2012. године када је тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић ишао у Каиро. Од тада, представници земаља састајали су се на маргинама међународних догађаја. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар