КАТАСТРОФАЛНИ ПОЖАРИ У ГРЧКОЈ: РАСТЕ БРОЈ ЖРТАВА, МЕЂУ ПОВРЕЂЕНИМА НЕМА СРБА

У пожару који је захватио одмаралиште Мати, источно од Атине, живот је изгубило најмање 50 особе, а више од 150 је повређено, саопштили су званичници. Међу повређенима нема држављана Србије. На подручју Атике влада ванредно стање. У јутарњим часовима стишао се олујни ветар који је доприносио ширењу ватрене стихије. 


Недалеко од обале пронађено је 26 тела, објавили су грчки медији. 

Пожари подстакнути високим температурама и снажним ветровима захватили су борове шуме и приморске градове са обе стране грчке престонице. Влада је апеловала на међународну помоћ и све снаге усмерила на то да ватрену стихију стави под контролу. 

Међу повређенима има и деце. На пољу тридесетак метара удаљеном од обале пронађено 26 тела, па је број жртава премашио 50. 

"Један од спасилаца ми је пренео да је видео шокантан призор - тела 26 људи збијених једни уз друге", рекао је председник Црвеног крста Грчке, Никос Економопулос. 

Амбасадор Србије у Атини, Душан Спасојевић, потврдио је да међу повређенима нема грађана Србије. Амбасада је отворена за све наше грађане којима је потребна помоћ. 

Спасојевић каже да је у контакту са представницима туристичких агенција, иако ово није регија у коју грађани Србије долазе на летовање. 

Не зна се колико је људи остало заробљено у изгорелим кућама или аутомобилима којима су покушали да побегну. Многи су спас потражили у мору. 

Спасиоци су пронашли групу од десет туриста из Данске који су потекле ноћи, бежећи од ватре, чамцем отпловили у непознато.

У гашењу пожара учествује више од 300 ватрогасаца, стотине ватрогасних возила, канадера, хеликоптера, а људима који су били заробљени на плажама у помоћ су пристигли туристички и рибарски бродови који су их пребацили на сигурну дестинацију. 

У близини престонице дим се рашчистио па се лакше дише, а сви се надају и најављеној киши. Стишао се снажан ветар који је доприносио ширењу ватрене стихије. Ипак, има ватрених џепова који сваког часа могу да букну. 

Пожар у селу Мати, које се налази око 29 километара од Атине, најгори је у Грчкој од оног који је 2007. године захватио Пелопонез. 

Мати се налази у региону Рафина и веома је популаран међу локалним туристима, пре свега међу пензионерима и децом која ту долазе да кампују. 

У пожару је изгорело и око 100 кућа и 200 возила. 

Пожари бесне и западно од Атине, због чега су и тамо многи становници напустили своје куће. 

Тај пожар прети да угрози саобраћај јер се налази близу ауто-пута, због чега је затворен пут Атина-Коринт, један од два пута ка Пелопонезу, а прекинут је и железнички саобраћај. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар