ОБНОВУ ЂУРЂЕВИХ СТУПОВА "УКОЧИО" УНЕСКО

Дугогодишња обнова манастира Ђурђеви ступови код Новог Пазара, задужбине Стефана Немање из 12. века, неће највероватније ни овога лета бити крунисана завршетком високих кула-ступова, по којим је ова светиња, некада симбол Немањине моћи, добила име. 


Радови на кулама заустављени су пре три године са образложењем да је то само привремено стање и да ће убрзо, док се прикупи додатна документација, бити настављени. Међутим, судећи према информацијама из Министарства културе, које финансира обнову овог културног добра под заштитом Унеска, наставак радова на зидању ступова није у плану, а можда га уопште неће ни бити. 

"Радови на обнови Цркве Светог Ђорђа у манастиру Ђурђеви ступови нису стопирани, нити је реч о немогућности даљег финансирања радова, већ су с динамиком и предвиђеним планом у потпуности извршене дугогодишња обнова и презентација храма, заснована на поузданим историјским и материјалним подацима. Целовита обнова храма, са реконструкцијом кула, није научно утемељена и не постоје релевантни подаци на основу којих би куле биле обновљене у пуној висини", објашњавају у Министарству културе. 

Обновом кула без поузданих чињеница о висини и начину обликовања њиховог завршетка био би материјализован један хипотетички изглед, који би садашњу документарност пажљиво рестаурираних кула заменио нечијом представом о њима. Пошто су Ђурђеви ступови под заштитом Унеска, Србија се потписивањем Конвенције о заштити светске културне и природне баштине обавезала да поштује основне постулате и критеријуме, на основу којих је добро уписано на Светску листу, као и на очување аутентичности. Прекомерном и неутемељеном обновом угрожава се аутентичност споменика, услед чега светско културно добро може бити скинуто са листе Унеска.

Дугогодишњи члан Одбора за обнову Ђурђевих ступова, професор Мирко Поповац, каже да су верници у Рашкој области разочарани, али да се још надају да ће започете куле бити сазидане до врха, односно до куполе манастира. 

"Без ступова манастир неће повратити оригинални изглед и сјај који је некада имао. Оставити куле на половини није никакво решење", истиче Поповац. 

Манастир Ђурђеви ступови је готово три века био у рушевинама. Озбиљнија обнова започета је седамдесетих година прошлог века и њоме је неколико деценија руководио покојни академик Јован Нешковић. Када је пре двадесет година обнову требало додатно интензивирати, а светињу оживети и вратити монахе, формиран је Одбор за обнову на челу са тадашњим владиком рашко-призренским Артемијем. 

И тада је било спорова о томе како светињи повратити оригинални изглед и стари сјај, али је академик Нешковић својим знањем, искуством и ауторитетом све недоумице брзо разрешио. Многи у Старом Расу верују да би, да је он жив, и куле (ступови) увелико биле озидане. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар