ЧУДО НА ХИЛАНДАРУ УОЧИ ВИДОВДАНА: ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ЗАШТИТИЛА МАНАСТИР ОД БУЈИЦЕ КОЈА ЈЕ НОСИЛА СВЕ ПРЕД СОБОМ

Након страдања српских јунака на Газиместану 1389. године, икона за коју се верује да је имала посебно место на кнежевој вечери склоњена је у ризницу манастира Хиландар. 


Икона Богородице "Необорива стена" преживела је ужасно невреме које је уторак погодило манастир Хиландар. Услед обилних падавина, на манастирском имању настали су велики бујични потоци. Непогоде, праћене јаком кишом и грмљавином, ипак нису угрозиле ово свето место. 

На Светој Гори, као и у околини Хиландара, путеви су земљани и често се дешава да их киша делимично оштећује, па чак и на неко време учини непроходним. 

Одмах након првог удара бујице, део манастирске механизације је упослен на поправци штете на путевима. 

Срећом, сам Хиландар ни у једном тренутку није био угрожен, нити је дошло до продора воде у манастир. Верује се да је управо ова икона заштитила манастир уочи најсветијег српског празника, Видовдана. 

Икона Богородице "Необорива стена"

Последњи пут када је икона "Необорива стена" (Гора неразурушива), која приказује Богородицу са дечаком Христом у руци, виђена на овим просторима било је уочи Косовског боја, када се цар Лазар молио пред њом. 

По страдању српских јунака на Газиместану 1389, икона за коју се верује да је имала посебно место на Кнежевој вечери, склоњена је у ризницу манастира Хиландар. 

Богомајка монументалног изгледа где се истиче њен смирени и помало одсутни лик. Одаје достојанство Милостиве Заштитнице и симбол је српске туге за палим царством. Данас се икона налази у ризници манастира Хиландар. 

Према предању, прва оваква икона израђена је у 12. веку када се Светом Сави на Светој гори указала Богородица. Наш светитељ ју је, приликом примања чина асхимандата, поклонио манастиру Филокал у Солуну. 

Живот се одвија нормално 

Гости редовно пристижу у манастир и живот се одвија нормално јер се данас свечано прославља велики празник Видовдан. 

Хиландарски поток Геракофилаки (Соколово гнездо), који током већег дела године нема воде, услед обилних падавина поприлично је набујао. Ово је део који протиче уздуж, најстаријег, јужног дела комплекса манастира Хиландара. 

Извор: telegraf.rs

Нема коментара:

Постави коментар