ХОМОСЕКСУАЛЦИ СВЕ ДРСКИЈИ: ОВЕ ГОДИНЕ ДВЕ ГЕЈ ПАРАДЕ У БЕОГРАДУ, ПРВА ВЕЋ У ЈУНУ

И ове године у Београду ће се одржати две геј параде, прва ће бити организована 23. јуна, док је друга најављена за 16. септембар. 


Геј парада, коју организују удружења Егал, Глиц и Лауд & Квир, а чији је слоган "Матичарка, нормално" биће одржана 23. јуна у оквиру "Месеца поноса" у Пионирском парку од 11 сати, док ће другу организовати шест организација 16. септембра под слоганом "Реци да". 

Организатори параде која ће бити одржана у јуну навели су да више од 20.000 транс особа у Србији још не добија могућност да стекне правни статус, а самим тим ни да остварује уставом гарантована права. 

"Стотине хиљада нас, лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних, транс и интерсекс особа, окупљени смо у заједницу која мора да се крије, а једном делу нас држава не даје шансу ни да будемо правно видљиви", пише у њиховом саопштењу. 

Они захтевају доношење законског оквира којим ће се транс особама омогућити правна видљивост и доношење Закона о истополним партнерствима. 

Организатори Геј параде, најављене за септембар, захтевају одговорност државе за заштиту људских права ЛГБТ особа, санкционисање насиља над ЛГБТ особама, усвајање закона о родном идентитету и о регистрованим истополним заједницама, подстицање објективног и несензационалистичког извештавања о проблемима ЛГБТ особа. 

Такође, траже реформу система образовања, укључујући уклањање дискриминаторних садржаја из уџбеника и усвајање закона који ће поред осталих видова вршњачког насиља препознати и казнити случајеве који су учињени због сексуалне оријентације и родног идентитета жртве. 

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар