ВАНДАЛИЗАМ: ЗАПАЉЕНА ТЕК ОБНОВЉЕНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ВИСОКОМ

Православна црква у Чекрчићима у општини Високо обијена је, оштећен је часни престо, поломљено неколико икона које су потом запаљене са Светим јеванђељем, рекао је архијерејски намесник сарајевски Јадран Даниловић. 


Свештеник Даниловић је навео да је проваљено на црквена врата, да је поломљена плоча часног престола, те да су иконе и Јеванђеље запаљени на средини цркве. 

Ватра је захватила и део кровне конструкције Цркве која је, након што је била оштећена у протеклом рату, обновљена и освештана пре годину дана. 

"Направљена је штета јер се није имало шта однети", објаснио је свештеник Даниловић. 

Према његовим речима, вандализам, којим се шаље ружна порука овдашњим малобројним Србима, догодила се пре два дана. 

"Ово што се сада десило је веома ружна порука малобројним Србима који тамо живе и нама који живимо у Федерацији БиХ", рекао је протојереј-ставрофор Даниловић, који је осудио овај вандалски чин. 

Вандализам је пријављен полицији која је изашла на лице места, те скоро завршила увиђај. Даниловић каже да починиоци веома ретко буду пронађени, што зна из искуства када је он био мета напада лопова, те да не зна да ли ће сада бити пронађени. 

"Док је било чешћих провала у цркви на Пофилићима говорио сам да је то ожиљак на свакој цркви и у Пофалићима, Високом, ожиљак на сваком човеку који тамо живи и ради. Веома ружна порука", истакао је свештеник Даниловић. 

Он је напоменуо да су напади на православне богомоље сада ређи, те да је последњи пут то било пре годину и по дана у Пофалићима. 

Извор: srna.rs

Нема коментара:

Постави коментар