КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД: ВУЧИЋ ОТВОРИО ГАСОВОД КОЈИ ЗАОБИЛАЗИ СРБИЈУ

Ако се изузму дипломатски сегменти боравка председника Србије, Александра Вучића, у Турској поводом отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП), у енергетском смислу та посета нема никакав значај јер тај гасовод нити пролази територијом Србије нити обезбеђује потребне количине гаса за нашу земљу. 


Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, каже да су количине гаса који ће се транспортовати тим гасоводом већ резервисане за потрошаче у Италији и Европској унији те да земље попут Србије не могу да рачунају на снабдевање из тог правца. 

"Енергетски гледано, Србија од те посете нема никакву корист. ТАНАП не пролази територијом Србије па је самим тим јасно да нам не гарантује ни снабдевање гасом ни наплату транзитних такси. Тај гасовод није пројектован за транспорт већих количина гаса, а и оне којих ће бити већ су резервисане за потрошаче у ЕУ. Уколико би се капацитет тог гасовода повећао, и њиме започео транспорт додатног гаса из Ирана, Казахстана и Туркменистана, поред већ постојећег из Азербејџана, онда би у том случају могли да размишљамо о евентуалном снабдевању из тог правца. Дотад је он за нас у енергетском смислу потпуно незанимљив", наводи Вулетић. 

Према његовим речима, Србија би требало да се концентрише на најављене гасне пројекте од којих може да има користи. Први је изградња "Северног тока 2" преко кога би Србија могла да се снабдева у случају да Русија прекине транспорт гаса преко Украјине 2019. године, како се најављује из Москве. Други пројекат интересантан за Србију је проширење гасовода "Турски ток“ на територију Европе јер би на тај начин Србија могла да постане транзитна земља и нађе се у веома повољној ситуацији, у којој би примера ради била, да је изграђен заустављени пројекат "Јужни ток“. 

Да ТАНАП нема значаја за нашу земљу, бар у овом тренутку, потврђују и изјаве председника Александра Вучића у Ескишехиру у Турској одакле је гасовод свечано пуштен у рад. Он је истакао да је изградња гасовода ТАНАП веома важна јер даје наду да регион југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти. Вучић је рекао и како ће тај гасовод знатно побољшати енергетску повезаност тог дела Европе чиме ће побољшати и климу за долазак нових инвеститора у земље региона. 

Подсећања ради, председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, отворио је прекјуче ТАНАП на свечаности у Ескисехиру, у средишњој Турској, са својим колегама из Азербејџана Илхамом Алијевом, Србије Александром Вучићем, Украјине Петром Порошенком и са лидером међународно непризнате "Турске републике Северни Кипар" Мустафом Акинчијем. 

Извор: danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар