МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ У ГРАЧАНИЦИ НА ВИДОВДАН: СТАВИТИ НА РЕФЕРЕНДУМ ГЛАВУ ЛАЗАРЕВУ МОЖЕ САМО НЕКО КО НЕМА РАЗУМА

У манастиру Грачаница јуче је обележен Видовдан, а митрополит Амфилохије је током Свете литургије поручио да се Косова одрећи или га делити и "стављати на референдум" могу само они који "не знају шта је Косово". 


"Нада је Косово, није безнађе никада било. И данас није безнађе, него је нада и тако ће то бити и у будућим временима. Они који не знају шта је Косово, они проносе приче, хоће да деле Косово. Шта значи поделити Косово?", запитао је Амфилохије. 

То значи, одговара митрополит, "поделити ћивот Светога краља Дечанскога, распарчати краља Дечанскога и његове свете мошти, делити мошти светих архиепископа пећких и светиње које сијају овде кроз векове и сијаће овде до краја света и века". 

Амфилохије је додао и да Косово не може бити на референдуму, јер Косово је, како је рекао, "глава Лазарева, а његово тело је у Раваници". 

"Овај други део Србије, то је тело Лазарево. Одрећи се главе Лазареве, то значи остати безглав, одрећи се самога себе и свога бића, свога звања историјског. Одрећи се грађења своје будућности на том крајеугаоном камену Христу Богу распетоме и васкрсломе, грађења на живоносном гробу Христовоме, на коме је саграђена и гради се сва историја човечанства и грађења на косовском завету, на гробу Косовском", поручио је митрополит. 

Митрополит је рекао и да је данашње стање плод насиља, које неки признају као нормално, као што у овом тренутку признају, како је рекао, "моји Монтенегрини, не Црногорци". 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар