САВО ШТРБАЦ УПОЗОРАВА: НЕ ЛЕТУЈТЕ У ХРВАТСКОЈ, ПОЧЕЛА ЛЕТЊА СЕЗОНА ЛОВА НА СРБЕ

Адвокат Саво Штрбац из Документационо-информационог центра "Веритас" протераним Србима саветује да добро промисле пре него што одлуче да овог лета крену за Хрватску. Чак и ако их нема на списку процесуираних које је хрватско министарство доставило Министарству правде Републике Србије, не значи да их већ на граници неће чекати хапшење, баш као што се десило Душку Гаћешу (44), родом из места Добропољце код Бенковца. 


"Хапшење Душка Гаћеше под наведеним околностима сигуран је знак да ускоро почиње летња сезона и да ће, као и претходних година, бити још хапшења по хрватским потерницама, због чега би Срби из бивше РСК и припадници бивше ЈНА морали бити много опрезнији при бирању путних дестинација", упозорава Штрбац. 

Објашњава да је проблем што спискови нису ажурирани и на њима нема полицијских потерница, јер је постигнут споразум између Хрватске и Србије да се размењују спискови само оних који су под истрагом, оптужбом или су осуђени. 

"Зато прогнани Срби из Хрватске треба добро да размисле пре него што се одлуче да крену у свој родни крај, чак и када имају потврду у џепу из српског министарства да их нема на списку процесураних за ратне злочине у Хрватској, јер тај списак не обухвата полицијске потернице", објашњава Саво Штрбац. 

Хрватска полиција је у раним јутарњим часовима у недељу ухапсила Гаћешу приликом уласка из Србије у Хрватску, на граничном прелазу Батровци. Разлог овог изненадног привођења био је, како су му саопштили, то што је за њим расписана полицијска потерница по пријави за извршење ратног злочина над цивилним становништвом на подручју општине Бенковац. Како Гаћеша има и српско и хрватско држављанство, и није пронађен на адреси у Хрватској где му се води пребивалиште, полиција га је ставила на своју интерну потерницу. 

Након два сата задржавања на граници, стигла је полицијска марица која је Душка одвезла у Задар. 

"Према мојим последњим сазнањима он је прво приведен у Задар на испитивање, па је прослеђен у Сплит како би тамошње тужилаштво одлучило да ли ће против њега на основу истраге бити подигнута и оптужница", додаје директор "Веритаса". 

Злоупотреба Интерпола 

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је ухапшено 168 Срба, од којих је 61 изручен Хрватској. Од оних који су изручени, против 23 је поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору. 

"Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске", сматрају у "Веритасу". 

Тренутно се у хрватским затворима због ратних злочина налази 28 Срба, припадника бивших ЈНА и СВК, од којих је 19 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

Штрпчеви извори су двојица Душкових рођака, браћа од ујака, која су путовала са њим. Они су рођени 90-их, тако да ни теоријски нису могли бити учесници у ратним сукобима. Рођаци су кренули за марицом како би се Душку нашли у невољи. 

Они су испричали да је Душко до августа 1995. године живео у Добропољцима, одакле је са мајком и братом, пред хрватском "Олујом", избегао у Србију. До хапшења живео је у Земун Пољу са мајком и братом. Протеклих година је више пута путовао у европске земље и није имао никаквих проблема са преласком граница. Сада је први пут кренуо у Хрватску да посети родитељски гроб, јер му је отац Милорад сахрањен на локалном гробљу, након што је несрећним случајем страдао у јуну 1992. године. 

Нови списак још тајна 

У говору пред Саветом безбедности УН српска министарка правде Нела Кубуровић се недавно похвалила да је активирана мешовита комисија о размени спискова процесуираних лица за ратне злочине и да је крајем априла Србији достављен нови списак особа српске националности који су пред органима правосуђа у Хрватској под истрагом, оптужбом или су осуђени. 

Тај списак, међутим, још није објављен, а Саво Штрбац незванично сазнаје да је у односу на онај из 2013. године нешто краћи. Без увида у нови списак не може се рећи који су разлози што се налази мањи број људи на њему, да ли је то зато што су неки преминули, што су ослобођени или зато што је оптужница повучена. 

На списку хрватског Државног одветништва осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине од 31. марта 2013. године било је 1.577 имена. 

Извор: veritas.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар