МЕЛАНИЈА "ОШАМАРИЛА" ТРАМПА

Америчка прва дама, Меланија Трамп, изразила је забринутост због спорне политике раздвајања породица приликом илегалног уласка у САД, рекавши да "мрзи када децу одвајају од родитеља" и да жели "успешну имиграциону реформу". 


Уз то, изразила је наду да ће и републиканци и демократе у Конгресу САД напокон моћи да се сложе како би спровели успешну имиграциону реформу. "Морамо бити земља која поштује све законе, али и земља која влада срцем", саопштила је Меланија Трамп. 

Њен коментар уследио је усред све жешћих контроверзи због имиграционе политике "с нултом толеранцијом" коју спроводи њен супруг Доналд Трамп, на граници између САД и Мексика. 

Како оцењују аналитичари за Меланију Трамп није уобичајено да се меша у жустру политичку дебату, али примећује да она није конкретно окривила политику "нулте толеранције“ Трампове администрације, а која је довела до пораста броја деце која се на граници одвајају од породица. 

Владини статистички подаци показују да је око 2.000 деце одвојено од родитеља у априлу и мају током свега шест недеља. 

Трампову имиграциону политику критиковала је и бивша прва дама Лора Буш, назвавши такву политику "неморалном". 

У протеклих шест месеци забележено је око 2.000 случајева раздвајања породица, након што су САД увеле оштре мере против илегалних прелазака граница. 

При том, одрасли које америчке власти ухвате да незаконито прелазе границу, а међу којима многи планирају да у САД затраже азил, смештају се у притвор и суочавају с кривичним гоњењем, док се стотине деце шаљу у притворске центре и одвајају од родитеља. 

Групе за заштиту људских права такву политику критикују као досад невиђену. 

Истовремено, аналитичари кажу да значајну промену представља одлука Министарства правде да кривично гони родитеље због првог илегалног преласка границе, док се деца кривично не терете, што значи да не могу бити заједно у затвору. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар