ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: СРБИЈА НА МЕТИ СТРАНИХ СЛУЖБИ

Србија је на мети обавештајних служби шездесетак земаља, које су створиле агентуру спремну за субверзивна дејства, ласнирање лажних вести и узнемиравање јавности, оцењује професор Милан Мијалковски.  


Мијалковски сматра да све што се дешава у Србији може да се посматра кроз неки унутрашњи разлог, али да то треба довести у контекст са интересима страног фактора. 

Некадашњи декан Факултета безбедности каже да ситуацију у Србији и региону треба посматрати кроз систем спојених судова и указује на оштру сукобљеност у овом региону геополитичких интереса најмоћнијих сила света - САД, Русије и Кине, Турске као регионалне силе, али и транснационалног фактора који многи занемарују - исламиста. 

Свему треба додати, према његовим речима, и "агресивни наступ" запада, пре свега ЕУ, у погледу КиМ. 

На основу искуства и дугогодишњег праћења ситуације, Мијалковски каже да Србију "истражују" обавештајне службе шездесетак земаља. 

"Имајући у виду да то чине скоро три деценије, то значи да су оне створиле такве позиције, такву агентуру од утицаја у Србији која је спремна, оспособљена, школована да изводи разноврсна субверзивна дејства, почев од група за притисак, лансирања којекаквих лажних вести, узнемиравања јавности. Њихове могућности су респектабилне и стално се оснажују разним активностима, пре свега тајним, али и јавним", оцењује Мијалковски. 

На питање шта им је главни циљ, он одговара да желе да принуде Србију на што хитније признавање лажне државе Косово. 

"Како отпор према таквом њиховом циљу јача, треба очекивати да ће они појачавати разноврсне притиске. Мислим да тако треба гледати на актуелну безбедносну ситуацију и перспективе", оцењује Мијалковски. 

Извор: politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар