ИСТОРИЈСКИ СУСРЕТ: РУКОВАЛИ СЕ КИМ И ТРАМП, А ЕВО ШТА СУ ПОТПИСАЛИ

Састанком и руковањем јутрос на острву Сентоса у Сингапуру, амерички председник, Доналд Трамп и севернокорејски лидер, Ким Џонг Ун исписали су нову страницу историје. 


Председник САД, Доналд Трамп и севернокорејски вођа, Ким Џонг Ун, потписали су данас, на крају историјског самита у Сингапуру, заједнички документ у којем се обавезују на рад "ка потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва". 

У документу се наводи да ће двојица лидера удружити напоре "на изградњи трајног и стабилног мировног режима" на Корејском полуострву. 

Трамп је након потписивања рекао да процес денуклеаризације Северне Кореје почиње "веома, веома брзо", а Ким се опростио од америчког председника и отишао из Сингапура, претходно поручивши да ће "свет видети велику промену". 

Трамп је посла потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију. 

"Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно", поручио је амерички председник. 

Трамп је навео да њих двојица "потписују веома важан документ, прилично свеобухватан документ" и најавио да ће "подробно" о томе причати ускоро на конференцији за медије. 

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. 

"Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ", поручио је Ким уз помоћ преводиоца. 

Након потписивања Трамп је казао да је развио "веома посебну везу" са Кимом, на шта су га новинари питали да ће позвати севернокорејског вођу у Белу кућу. 

"Апсолутно, хоћу", рекао је Трамп. Он је Кима оценио као "пажње вредног преговарача". 

На новинарско питање шта је научио од Кима, Трамп је одговорио да је научио да је он "веома талентован човек". 

"Такође сам научио да он веома воли своју земљу", казао је амерички председник. 

Њих двојица су се, стојећи испред застава САД и Северне Кореје, на месту где су започели самит, руковали последњи пут и поздравили, а Трамп је навео да ће се њих двојица поново састати у будућности. 

Пре састанка Трамп је, седећи са Кимом пред новинарима, најавио "изузетан успех самита", док је севернокорејски вођа казао да су "дошли ту да превазиђу" препреке. 

"Мислим да цели свет ово гледа. Многи људи у свету мислиће да је ово сцена из фантастичних... филмова научне фантастике", казао је Ким. 

У првим тренуцима сусрета на почетку самита у Сингапуру, амерички председник, Доналд Трамп и севернокорејски лидер, Ким Џонг Ун, покушали су да се представе као доминантни, али су показали анксиозност. 

Према наводима стручњака за говор тела, током 13 секунди, колико се Трамп по први пут руковао са Кимом, амерички председник је уобичајно покушао да прикаже своју доминацију тиме што је први пружио руку и потапшао севернокорејског лидера по рамену. 

Не желећи да заостаје, Ким је чврсто стиснуо Трампову руку, гледајући га право у очи током руковања, пре него што су се обојица окренули медијима. 

"То није било обично руковање. Ишло је горе доле, било је нервозно, обојица су привлачила к себи оног другог. Обојица нису пуштала оног другог да буде доминантан", рекао је стручњак за говор тела, Ален Пис. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар