ИСТИНОМЕР: ТЕК СВАКА ДЕСЕТА ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА ЈЕ ИСТИНИТА

Током прве године председничког мандата Александра Вучића више од 90 одсто његових изјава оцењених на "Истиномеру" било је неистинито. Од оцењених изјава у категорији "Истинитост", само девет одсто било је истинито.


"У овом периоду председник Републике испунио је једно дато обећање, док их је пет остало неиспуњено", додаје се. 

Две изјаве у категорији "Доследност" оцењене су као недоследне, саопштио је "Истиномер". 

"Такође, првих годину дана мандата председника Србије обележила су бројна прекорачења овлашћења, од избора премијера до утврђивања мера популационе политике", наводи се. 

Када је "Истиномер" добио податке о броју километара аутопута, испоставило се да се обећање Александра Вучића да ћемо до 2017. године имати више километара аутопута од Хрватске није обистинило. Показало се да је Србија 2017. године имала исти број километара као Хрватска 2003. године. Недостајало јој је нешто више од 550 километара да се изједначи, под условом да Хрватска престане да гради путеве. 

Председник Вучић тврдио је и да је раст српске економије већи од европског просека. Испоставило се да је у том тренутку Србија имала готово дупло мањи раст од просека у земљама ЕУ. Исто тако, председник је тврдио да је Србија 2016. године имала највећи привредни раст на Западном Балкану, иако су већи раст имале Хрватска и Албанија, наводи "Истиномер". 

Говорећи о смањењу јавног дуга, Александар Вучић је у протеклих годину дана више пута изјављивао да је у априлу 2014. године, када је он постао премијер, јавни дуг био око 77 одсто БДП. У том тренутку јавни дуг је заправо био 62,5 одсто, да би на крају године достигао 70 одсто БДП, саопштио је "Истиномер". 

"Истиномер" наводи и да је много пута понављана тврдња и о плати од 356 евра када је Вучић дошао на власт, иако је у том периоду 2014. године просечна плата износила 386 евра. 

Када је кренула прича о концесији за Аеродром "Никола Тесла", Александар Вучић је тврдио да је профит аеродрома у време бивше власти био само 130.000 евра. Испоставиће се да су ови резултати забележени 2013. године, када је на власти била коалиција социјалиста и напредњака, подсећа "Истиномер". 

Председник Вучић обећао је и да ће градоначелник Београда, Синиша Мали, поднети оставку до краја лета 2017. године, што су грађани упорно тражили након рушења у Савамали у изборној ноћи пре две године. Међутим, Мали је остао на функцији до краја мандата, а затим је пре неколико дана изабран за министра финансија. 

Извор: istinomer.rs

Нема коментара:

Постави коментар