САША МРАТИЋ О КОСМЕТУ: 629 ГОДИНА ОД БОЈА ДО РЕФЕРЕНДУМА

У сусрет Видовдану који нас подсећа на Светог кнеза Лазара, храброг Обилића, на љубав према вери и земљи, на страдање и васкрсење, Саша Мратић има утисак да бој још увек траје. 


Била је битка и на Кошарама и на Паштрику, многи јунаци тада дадоше животе, али се ни тада битка не заврши. Траје још увек и као духовна и као национална, још су нам светиње угрожене, цркве порушене, гробови оскрнављени. Ствара се велика Албанија, бришу се границе Космета и Албаније, оне границе преко Проклетија које су плаћене крвљу. Све се на Космету крвљу плаћа, јер сведочи да је заиста наш олтар у коме се на свакој литургији вино претвара у крв Христову. 

Не може Космет решити један човек, једна политика, једна скупштинска већина. Могу Црква и народ, следећи Светог Лазара и његов пример. Или сетивши се његове клетве јер и у његово време беху Бранковић и слични који су олако давали веру за вечеру. 

Хоћемо ли Космет дати на некаквом гласању, референдуму, светињу и срце Србије олако предати оловком за пар сати на бирачким местима? 

Шта ће рећи Свети Лазар који из Раванице сија Свет прослављен од Бога? Шта ће рећи млади хероји Кошара који су остали на вечној стражи? Шта ће рећи преживели ветерани попут водника Пламена и других хероја које нико не примећује? Шта ће рећи сваки православни Србин који види манастире ограђене бодљикавом жицом, цркве у којима Шиптари врше нужду, раскопане гробнице? Да ли се све то може гледати а остати равнодушан, безосећајан? 

Космет је окупирани део Србије и решења за њега су два, или признање које представља пораз и због којег би нас се стидели и преци и потомци, или одбрана којом би се борили за крст часни и слободу златну са сада бесмртним Лазаром на челу. 

И завршићу цитатом у који стаје све ово а и много више: "Косово је најскупља српска реч. Плаћена је крвљу целог народа. По цену те крви устоличена је на престолу српског језика. Без крви се није могла купити, без крви се не може ни продати. На Косову се наша судбина променила, историја размрсила, душа очистила, отпочео нови живот српске нације. Њиме је све почело и њиме ће се све завршити". 

Извор: sin.rs

Нема коментара:

Постави коментар