ДАНАС СЕ СЛАВИ СВЕТИ ВУКАШИН НОВОМУЧЕНИК ЈАСЕНОВАЧКИ И КЛЕПАЧКИ

Оваj православни Србин, Новомученик из Јасеновца, родом jе из херцеговачког села Клепци, коjе се налази на источноj обали Неретве, наспрам Чапљине, где jе раниjе била стара црква Светог Апостола Луке, с почетка 16. века, задужбина чувених српских православних црквоградитеља Храбрена-Милорадовића, а од 1857. године jе обновљена као црква Преображења Христовог, коjу су Хрвати 1992. године срушили до темеља, као и цело село Клепце. 


Био jе родом од фамилиjе Мандрапа и звао се Вукашин. Треба да jе рођен негде краjем 19. века, наjвероватниjе у своме селу, али jе рано отишао и радио у Сараjеву, па га се зато преживели усташки геноцид над Србима од 1941. до 1945. године Клепчани мало сећаjу, док га се поjедини Срби у Сараjеву добро сећаjу. У Сараjеву jе породица Мандрапа била позната као побожна српска трговачка породица, блиско повезана са Старом Сараjевском црквом. 

Када jе 1941. године дошла усташка злочиначка НДХ и по Сараjеву и широм Босне и Хрватске почело од стране Хрвата римокатолика, уз сарадњу и броjних муслимана, прогоњење, хватање, депортовање у логоре, бацање у jаме и убиjање православних Срба, Јевреjа и Цигана, Вукашин, коjи jе до тада често виђан у Староj Српскоj цркви Светог Арханђела у Сараjеву, склонио се у своjе село, али су хрватске усташе римокатолици и тамо дошли, побили му све у његовоj и другим кућама у Клепцима и суседним Пребиловцима, као и многе друге Србе у долини Неретве и по скоро читавоj Херцеговини, и тада буде ухваћен и Вукашин. Кажу да jе био на "неким шумским радовима", али изгледа да се био склонио "у шуму", тj. у неки од збегова српског народа, где су се прогоњени и убиjани Срби склањали да би сачували голи живот. 

Из родне му Херцеговине одведен jе у Сараjево, а одатле 1942. године депортован у злогласни логор Јасеновац, заjедно са многим другим православним Србима. Ово одвођење потресно описуjе jедан од преживелих логораша, Жарко Видовић из Сараjева, чиjе сведочење доносимо у наставку) У Јасеновцу jе старац Вукашин, иако ниjе био много стар, но jе криjући се по шуми сав био зарастао у већ проседу браду, jануара 1943. године, погубљен од усташког кољача Жила Фригановића и то страдање jе описао доктор Недо Зец, такође jедан од преживелих Јасеновачких логораша, под насловом "Само ти, дете, ради своj посао". 

Усташки зликовац Фригановић, видећи Вукашина, постариjег сељака, како спокоjна лица и с неким недокучивим миром на лицу посматра страшно клање своjе православне сабраће, доведе га преко реда пред ископану jаму, где су од раног jутра клали и бацали невине жртве, те решен да му разбиjе таj мир и спокоjство, затражи од њега да викне "Живео Павелић". Како Свети Вукашин ниjе ништа одговарао, него jе само мирно и спокоjно ћутао, убица му jе ножем секао jедно по jедно ухо и нос. 

Када му jе мучитељ запретио да ће му и срце из груди извадити, ако не викне похвалу Павелићу, блажени Мученик Вукашин jе, мирно погледавши у мучитеља и кроз њега у Божjу неизмерност, полако и разговетно рекао: "Ради ти, диjете, своj посао". 

Оваj одговор и зрачећи небески мир са већ крвљу покропљеног лица Светог Новомученика разбеснео jе убицу, па му jе у бесу ископао очи, исекао срце, преклао му грло од уха до уха, и онда га ногама сjурио у jаму. Мучитељ убица jе затим полудио, и ово jе све испричао у логорскоj амбуланти доктору Неду Зецу, коjи jе ово касниjе и записао, и обjављено jе у збиркама сведочења преживелих логораша из Јасеновца.

Светог Мученика Вукашина сав благочестиви православни народ српски, жива и мученичка Црква Христова, поштуjу као Новомученика. Његова фреска поодавно jе насликана у Манастиру Светог Арханђела Гаврила у Земуну и такође у скиту Јован-До код Острога, а свети лик му jе насликан и међу Светитељима Захумско-Херцеговачке Епархиjе, коjу jе за прославу њене 780. годишњице урадио иконописац Александар Живадиновић, студент Академиjе СПЦ за конзервациjу и обнову.

На Светог Апостола и Јеванђелиста Јована, Свети Архиjереjски Сабор наше цркве свечано jе прославио Светог Вукашина заjедно са броjним другим новим Свештено- мученицима и Мученицима и у календар Светих Православне Цркве унео. У Манастиру Тврдошу насликана jе икона Светог Вукашина и спеван му jе Тропар.

Извор: jadovno.com

Нема коментара:

Постави коментар