ПРОМОЦИЈА НЕЗАВИСНОГ КОСОВА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: ДАНАС ПОЧИЊЕ ШИПТАРСКИ ФЕСТИВАЛ "МИРДИТА, ДОБАР ДАН"

Фестивал "Мирдита, добар дан!", који ће представити савремену културну сцену Приштине у Београду, почиње вечерас пројекцијом филма "Брак" у београдском Центру за културну деконтаминацију. 


Овогодишње пето издање фестивала инспирисано је Бекимом Фехмијуом албанским, косовским, београдским, југословенским и светским глумцем, који је симбол заједничке прошлости. 

"Изазови са којима се сусретао и његова достигнућа представљају инспирацију за успостављање и реализацију овог фестивала", наводи се у позиву на фестивал. 

Циљ фестивала је, како се наводи, иницирање континуиране размене уметничких идеја, стварање традиције сарадње и окупљања у јединственом културном простору, како би се допринело трајној нормализацији односа Београда и Приштине. 

"Фестивал спаја уметност, културу, заговарање и јавну расправу на једном месту чиме подстиче регионалну сарадњу и доприноси изградњи одрживог мира, што га издваја и чини јединственим", пише у позивници. 

Публика ће вечерас од 20.00 у ЦЗКД-у моћи да погледа филм "Брак", који говори о необичном љубавном троуглу у сенци ратних дешавања на Косову, а претходно ће од 19.30 ансамбл Занат изводити албанску музику. Наредног дана, између осталог, биће одржана дебата "Косово-Србија: Шта представљамо једни другима?". 

"Окупљајући на једном месту уметнике и уметнице, активисте и активисткиње за људска права, као и политичаре и политичарке са Косова и из Србије, фестивал подстиче сарадњу и даје допринос процесу изградње мира", поручили су организатори. 

Фестивал ће трајати до 2. јуна, а заједнички га организују Иницијатива младих за људска права и Интегра, у партнерству са Грађанским иницијативама, а уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС). 

Одржавање "Мирдита, добар дан" негодовали су представници Српске радикалне странке (СРС), Демократске странке Србије (ДСС) и покрета Двери уз оцену да је противуставан јер представља Косово као независну државу. 

Представници СРС најавили су окупљање чланова и симпатизера радикала од 18 часова испред Храма светог Саве како би изразили протест због фестивала, одакле ће после паљења свећа "онима који су дали животе бранећи Косово и Метохију и Србију" кренути ка ЦЗКД-у. Функционер СРС Миљан Дамјановић изјавио је да ће се окупити и поред решења Министарства унутрашњих послова о забрани тог скупа. 

Представници омладине ДСС и Двери синоћ су испред београдског Дома омладине одржали перформанс "Мирдита, лаку ноћ!", у оквиру којег су отворили изложбу фотографија српских културних баштина на Косову и Метохији у знак протеста због одржавања фестивала "Мирдита, добар дан!". 

Функционери Либерално демократске партије најавили су да ће чланови те странке бранити од екстремиста право људи да у Београду организују фестивал "Мирдита, добар дан!". 

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар