ОБЕЛЕЖАВА СЕ ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ДОБРОВОЉАЧКОЈ

Данас се навршава 26 година, када је 1992. године у бившој Добровољачој улици у Сарајеву убијено 42 припадника ЈНА, 71 рањен, а око 207 њих заробљено и мучено у логорима. 


И ове године представници Републике Српске ће овај злочин обележити у Миљевцима, у Источном Сарајеву, да би избегли понижавање жртава и њихових потомака од преживелих припадника бошњачких снага, док ће припадници тих снага, односно "Зелених беретки" годишњицу обележити на самом месту догађаја. 

Злочин у Добровољачкој још нема судски епилог јер је правосуђе БиХ остало немо и на ове доказе и на примедбе српске стране да је у Сарајеву током рата било 126 логора, као и да је у том граду страдало око 3.200 цивила српске националности. 

Тим поводом Српска координација удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије најоштрије је осудила ратни злочин почињен у, како наводе, мучком нападу и хладнокрвном масакру над недужним припадницима ЈНА, који су се пема договору Команде, председника тадашње БИХ, Алије Изетбеговића, тзв. Армије БиХ и команде Унпрофора мирно повлачили из Сарајева. 

"Најенергичније захтевамо од надлежених органа БиХ и других надлежних правосудних органа да се напкон казне одговорни за ране злочине почињене у Добровољачкој, међу којима су Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Хасан Ефендић, Сефер Халиловић, Јован Дивља и многи други", наводи се у саопштењу Српске координације. 

Непромењен однос према злочинима над Србима, који обележава њихово непризнавање па чак и слављење, поред тога што је нецивилизацијско, неће допринети суочавању са прошлошћу а тиме ни миру у БиХ, наводи се у саопштењу достављеном медијима, који је потписао председник Душко Челић. 

Обележавање ће почети служењем парастоса у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима и полагањем венаца на Спомен-крсту. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар