ШИПТАРИ БУЛДОЖЕРИМА УГРОЖАВАЈУ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ

Епархија рашко-призренска СПЦ саопштила је данас, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих УНЕСКО споменика на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима УНЕСКО.


Епископ рашко-призренски Теодосије обавестио је представнике Европске уније, ОЕБС и КФОР да је косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани. 

У саопштењу Епархије рашко-призренске наводи се да је изградња оваквих путева у заштићеним зонама најстроже забрањена законом о Специјалним заштићеним зонама које је усвојила Скупштина Косова и да кршење овога закона, поред упорног одбијања регистрације дечанске земље по одлуци Уставног суда Косова од пре две године, представља још један флагрантан пример институционалног безакоња који се спроводи од стране косовских институција. 

Наводи се да су заштићену зону данас су такође посетили и представници ОЕБС мониторинг тима и евидентирали штету која се наноси радом багера и уништавањем природне средине простора који, поред тога што је заштићена зона припада и Националном парку Проклетије.

"О путу Дечани-Плав разговарано је више пута на седницама Комисије за заштићене зоне коју чине највиши представници ЕУ канцеларије на Косову, Мисије ОЕБС, косовски министри просторног планирања и културе, као и епископ рашко-призренски", подсећају из Епархије. 

Наводи се да је иницијатива за изградњу магистралног пута благовремено заустављена 2014. године када је тадашњи косовски премијер Хашим Тачи отворио почетак радова на заобилазници која иде око заштићене зоне манастира.

Епархија рашко-призренска је саопштила да је редовно наглашавала да Црква није против градње путева, али да изградња магистралног пута непосредно поред најзначајнијег УНЕСКО споменика светске културне баштине на овом простору представља не само кршење постојећег закона, већ антицивилизацијски чин који ће нанети велику штету манастиру Високи Дечани. 

Наводи се да ће пут довести до повећања саобраћаја, проласка тешких возила, додатног загађења и буке који ће простору око манастира као једној од ретко сачуваних оаза мира и тишине нанети непоправљиву штету.

Подсећа се да је захваљујући чврстом међународном ставу и спремности тадашње косовске владе заобилазница започета и свечано отворена уз присуство градоначелника Дечана и Плава, али радови су убрзо заустављени, док је иницијативу за градњу пута поред манастира крајем прошле године обнавио садашњи косовски премијер Рамуш Харадинај. 

Из Епархије рашко-призренске наводе да очигледно институционалног континуитета на том простору нема. 

"Комисија за специјалне зоне је већ одржала два састанка на којима су презентоване правне анализе тимова ЕУ канцеларије и мисије ОЕБС које стоје, као уосталом и представници земаља Квинте у Приштини, на чврстом ставу да је градња овог магистралног пута противзаконита и да наноси штету Косову. Овај став је више пута поновљен косовском премијеру од највиших међународних представника на Косову и Метохији", пише у саопштењу. 

Наводи се да је косовско Министарство инфраструктуре чак првобитно прихватило идеју да се ради обилазница али је данас и ова одлука прекршена почетком интензивних радова на проширењу постојећег макадама и уништавањем вегетације, истичу у Епархији рашко-призренској СПЦ.

На само 400 метара од манастира постављена је табла са називом пројекта иза кога стоји Министарство инфраструктуре Косова. По путу се могу видети тешке машине и багери који убрзано усецају пут у брдо мењајући слику пејзажа који је вековима био сачуван. 

"Треба поменути да Европска унија финансира нови магистрални пут између Пећи и Црне Горе у вишим деоницама Руговске клисуре (довољно удаљено од Пећке Патријаршије). Овај скупи пројекат је у склопу европског програма повезивања простора Западног Балкана па је несхватљиво зашто влада Косова инсистира на изградњи другог магистралног пута само 17 километара јужније и то непосредно поред манастира Високи Дечани у директној супротности са законом о специјалним заштићеним зонама око најзначајнијих културно-историјских споменика", стоји у саопштењу. 

Епархија оцењује да овај најновији потез косовских институција дубоко нарушава било какво институционално поверење и поштовање у примену постојећих закона као и одлука косовских судова, који очигледно не важе на просторима општине Дечани. Истовремено, овим се де факто блокира рад мешовите Комисије за заштићене зоне јер се радови одвијају противно закону по правном тумачењу канцеларије ЕУ и ОЕБС.

Наводи се да је манастир Високи Дечани већ 20 година под војном заштитом због четири оружана напада након 1999. године и покушаја терористичког напада 2016. године који је извела група наоружаних косовских исламиста, које је косовска полиција пустила на слободу наредног дана са условном казном због незаконитог поседовања оружја.

Епархија наводи да лоша безбедносна ситуација, одсуство владавине права и закона, етничка дискриминација и непоштовање сопствених закона наносе штету не само грађанима општине Дечани, већ и свим грађанима на Косову и Метохији. 

"Уколико се што пре не прекине градња ове спорне саобраћајнице и не поправи начињена штета начињена уништавањем вегетације и терена, Епархија Рашко-призренска ће морати да констатује да косовски закони који се тичу заштите културне баштине више не вреде јер их руши сама Влада Косова која је изабрана да би их чувала и примењивала", констатују из Епархије.

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар