СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У СРБИЈИ СЕ ЛЕГАЛИЗУЈУ ГЕЈ БРАКОВИ?

Србија би 2019. године могла да одобри склапање геј бракова ако све буде текло по плану и не буде опструкција. 


Припадници ЛГБТ заједнице из Србије најчешће одлазе у Хрватску како би регистровали своје партнерство, односно склопили брак. Међутим, можда више неће морати да иду тако далеко, него ће бити довољно да дођу до матичара у свом граду. 

Како кажу из комисије за израду Грађанског законика, регулисање геј бракова налази се у нацрту овог законика као важно питање, али његово доношење неће одмах уредити ову област. Како објашњава члан комисије проф. Миодраг Орлић, израда закона биће готова до краја ове године и предата Влади Србије, која даље треба да га проследи Народној скупштини на усвајање. Динамиком доношења нових закона, регистрација партнерства истополиних особа дошла би на ред током 2019. или почетком 2020. године, ако не буде непредвиђених застоја или опструкција. 

"У Грађанском законику стајаће да склапање геј бракова или регистрација партнерства истосполних особа треба да буде решена специјалним законом или изменом породичног закона. Радећи са представницима ЛГБТ заједнице знамо да су они заинтересовани да до измена закона или доношења новог закона дође што пре, али када ће се то тачно десити знају само људи који воде Владу и Народну скупштину", изјавио је Орлић. 

Према незваничним сазнањима из Владе, Србија ће вероватно донети закон сличан оном који је предложен и у Црној Гори. ЛГБТ особе ће моћи пред матичарем да региструју своје партнерство те имају сва права као и било која брачна заједница у нашој земљи, док усвајање деце још неће бити могуће. 

Извор: blic.rs

3 коментара: