ИСТРАЖИВАЊЕ: ВЕЋИНА ГРАЂАНА ПРОТИВ РАЗМЕНЕ КОСМЕТА ЗА ЧЛАНСТВО У ЕУ

Иако нешто мање од половине грађана Србије сматра да је Косово изгубљено, нарочито млађа популација, чак 81 одсто испитаних не би прихватило независност јужне покрајине чак ни када би то био услов за чланство у Европској унији (ЕУ), показало је данас објављено истраживање Института за европске послове спроведено у сарадњи са Нинамедиа истраживачком кућом. 


Према подацима тог истраживања, грађани Србије су по питању односа Београда и Приштине готово подељени на два пола, док би између ЕУ и Косова, огромна већина изабрала Косово. 

Евентуалну поделу подржава трећина грађана док се половина противи тој идеји, али већина не би прихватила независност иако би то убрзало процес интеграција. 

Од укупног броја испитаних, 45 одсто сматра да Косово за Србију није изгубљено док 43 одсто сматра да ипак јесте. 

Грађани су веома мало упућени у такозвани унутрашњи дијалог и свега 3,4 одсто њих каже да је у њему учествовало, док 94 одсто није. 

Четвртина испитаних верује да ће ова или следећа Влада Србије признати независност Косова. 

Чак 81 одсто грађана не би подржало независност Косова ни као услов за чланство у ЕУ, док би 11 одсто прихватило ту понуду. Мушкарци више од жена сматрају да не би требало прихватити независност као услов за ЕУ. 

"Потпуна је подељеност грађана Србије и према ставу да ли је оствариво да Србија опет у будућности има пуну контролу и суверенитет на Косову. Њих 45 одсто сматра да није могуће да Србија икада има пуну суверенитет на Косову, а 42 одсто испитаника сматра да је то могуће", наводи се у резултатима истраживања. 

Истраживање је спроведено од 16. до 20. марта на репрезентативном узорку од 1.203 испитаника.

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар