АМЕРИКА СПРЕМА УКРАЈИНУ ЗА РАТ ПРОТИВ РУСА?

Група америчких официра из Пентагона стигла је у Украјину где проверава бојеву спремност украјинских јединица за напад и ратовање против Доњецке и Луганске области. Американци заједно са официрима украјинског Генералштаба обилазе бригаде које се налазе у оперативно-тактичкој групи "Дњепар", изјавио је заменик команданта јединица самопроглашене Доњецке народне републике, Едуард Басурин. 


Представник Доњецке народне републике у контакт групи, Денис Пушилин, каже да украјинска војска улази у места која се налазе у неутралној зони што је у супротности са Минским договором. 

У Доњецку су много пута до сада упозоравали да инструктори из НАТО земаља координирају активности украјинске армије. Осим 129 инструктора из САД, Канаде, Велике Британије и других земаља који обучавају украјинске војнике и официре у Донбасу се налази више од шездесетак пољских и литванских снајпериста. Према проценама из Доњецке народне републике, на страни украјинске армије се налази око 900 страних инструктора и најамника. 

Председник Украјине, Петар Порошенко, је већ изјавио да ако се ситуација на истоку Украјине погорша, он може да ангажује 130.000 резервиста који имају реално ратно искуство. Кроз шест таласа мобилизације прошло је око 200.000 људи, а већ је око 100 потписало уговоре да служи армију. У говору на последњој паради у Кијеву на којој су присуствовали представници земаља НАТО, Петар Порошенко је казао да није искључено да "опет букне рат". 

Недавним усвајањем закона о "интеграцији окупираних територија" у Кијеву су показали да они не желе да реализују Минске мировне договоре по којима би Донбас требао да добије аутономију, али да остане у границама Украјине. 

У Москви неки аналитичари сада упозоравају да би Американци могли да наговоре руководство у Кијеву да крену у "ослобађање" Донбаса уочи почетка Светског фудбалског првенства у Русији. На тај начин би се испровоцирала атмосфера у којој би Москва морала војнички да брани проруско становништво у Донбасу, а Западу би то било оправдање да крене у офанзиву бојкота фудбалског првенства. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар