ДАН КАДА ЈЕ УСТАЛА ЦЕЛА СРБИЈА: ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРОТЕСТА "КОСОВО ЈЕ СРБИЈА"

На данашњи дан 2008. године, у Београду је одржан велики народни протест под називом "Косово је Србија", због признавања нелегално проглашене независности Косова од стране САД и низа других западних земаља. 


Митингу је, према проценама, присуствовало око пола милиона људи. Плато испред Дома Народне скупштине и околне улице биле су потпуно попуњене, као и простор око поште у Таковској, Пионирски парк до фонтане између зграде Председништва Србије и Старог двора, а с друге стране до Историјског музеја на Тргу Николе Пашића. 


После интонирања државне химне "Боже правде", песму Матије Бећковића "Косово поље" одрецитовао је глумац и водитељ, Ненад Јездић. Окупљени грађани пред митинг, уз више запаљених бакљи, скандирали су "Не дамо Косово, не дамо Косово". 

На митингу су говорили Војислав Коштуница, Томислав Николић, Милорад Додик, Емир Кустирица, Дејан Бодирога, Новак Ђоковић, представници студената Београдског, Нишког и Приштинског универзитета и представници Срба из Црне Горе.

Тадашњи председник Владе Србије, Војислав Коштуница, поручио је са протестног митинга да Косово одвајкада припада Србији и да ће тако вазда бити.


"Шта је Косово? Где је Косово? Чије је Косово? Има ли неког међу нама ко није са Косова? Има ли неког међу нама ко мисли да Косово није његово", запитао је председник српске Владе на почетку обраћања учесницима протеста. 

"Косово - то је прво име Србије. Косово припада Србији. Косово припада српском народу”, одговорио је Коштуница и поручио да је "тако одвајкада” и да ће "тако вазда бити". 

"Нема силе, нема претње, нема казне довољно велике и страшне да било који Србин, било када, каже другачије, него - Косово је Србија", наставио је тадашњи премијер. 

"Народ тражи да данас дамо реч - док живимо Косово је Србија. Док живимо, наша браћа на Косову нису сама и нису заборављена. Док одбијамо ултиматуме, а прихватамо пријатељства, Србија је слободна! Реч је дата! И њу је чуо читав свет! А сви знају колика је српска дата реч! Косово је Србија", закључио Војислав Коштуница. 

Након митинга, на платоу испред Храма светог Саве на Врачару одржан је молебан за спас српског народа на Косову и Метохији, који је по благослову патријарха српског Павла служио митрополит Амфилохије са архијерејима и свештенством Српске православне цркве, у присуству великог броја верника и грађана. 

Молебану су присуствовали председник Владе Србије Војислав Коштуница, шеф посланичке групе СРС у Скупштини Србије Томислав Николић, принц Александар Крађорђевић и принцеза Катарина, посланици и министри, Емир Кустурица, Дејан Бодирога и остали који су говорили на протесту испред Дома Народне скупштине. 

Храм и плато испред храма били су потпуно испуњени грађанима који су стигли са протеста испред Народне скупштине. Митрополит Амфилохије је после молитве беседио, а потом је почео музички програм српске духовне и верске музике.

Извор: sin.rs

Нема коментара:

Постави коментар